MENU
klinika

Kur stërgjyshja, nuk gabon në stil!

Fustani i njëjtë i nusërisë, që vishet pas 85 vjetësh…

02.07.2020 - 16:42

      Për 85 vite, katër gra në familje kanë veshur fustanin e njejtë, ditën e dasmës. Gjithçka filloi me Maria Teresa Morenon, e cila e kishte qepur fustanin e nusërisë vetë, para dasmës, në vitin 1932.

A wedding dress made in 1932 has been handed down
through five generations of the same family. (Photo courtesy of Marta O’Hara)

Qysh atëherë, fustani i bardhë i mëndafshtë ka kaluar në disa gjenerata në familje, fillimisht i veshur nga stërmbesa e saj, Marta Prietoo O’Hara që e veshi atë në vitin 1983.

A wedding dress made in 1932 has been handed down
through five generations of the same family. (Photo courtesy of Marta O’Hara)

Më pas, atë e veshi motra e Martës, në vitin 1997 dhe në fund, stërstërmbesa e Maries, Pilar O’Hara Kassouf, e cila e veshi në shtator të vitit 2017.

A wedding dress made in 1932 has been handed down
through five generations of the same family. (Photo courtesy of Marta O’Hara)

Marta ka thënë në një intervistë për HuffPost, se fakti që ajo dhe vajza e saj, Pilar, veshën fustanin e njëjtë, me një histori të tillë familjare është eksperiencë që nuk përshkruhet.

“Ishte një lidhje e jashtëzakonshme me gjyshen time. Ajo jetonte afër meje dhe isha me të tërë kohën. Ajo jetoi deri në moshën 98-vjeçare, kështu që edhe fëmijët e mi u rritën pranë stërgjyshes së tyre” – ka thënë ajo.

“Gjyshja ime, do të ishte shumë e entuziazmuar po ta dinte se njëra nga stërmbesat e saj, dëshironin të vishnin fustanin e saj të nusërisë. Ajo do të emocionohej shumë dhe kjo më lumturon”.

Gjithçka nisi në vitin 1932, kur Maria u dashurua me një fustan që e pa në vitrinën e një dyqani dhe filloi ta qepë vetë.

Çifti pati katër fëmijë. Vajza e saj, Anita u martua me Pablo Prietton, në vitin 1957, por veshi një fustan tjetër, që ia qepi e ëma. Por, ajo e ruajti fustanin e nusërisë së nënës së saj.

Marta, njëra nga shtatë fëmijët e Anitës, po planifikonte të vishte fustanin e dasmës së nënës së saj, por ai ishte dëmtuar, ndaj veshi fustanin e nusërisë së gjyshes së saj.

Në vitin 1997, Elena, motra e Martës, u bë nuse me të njëjtin fustan. Pas dasmës së Elenës, fustani qëndroi në kuti për 20 vjet, derisa vajza e Martës, Pilari, u fejua në prill të vitit 2017.

Ajo ka treguar, se kishte shkuar në shtëpinë e gjyshes, për ta provuar.

“Sapo e pashë veten në pasqyrë, e dija: nuk kishta asnjë mundësi që të shkoja në dyqanet e fustaneve të nusërisë, për të parë fustanet që nuk kishin asnjë kuptim për mua, derisa fustani i nusërisë i trashëguar në familje, ka shumë kuptim”.

Fustani, vazhdon të ruhet ende në kuti!