MENU
klinika

Për qëllime shëndetësore

Gjithçka që duhet të dini për terapinë e masazhit

07.07.2020 - 13:13

Shprehja “terapi masazhesh” përfshin shumë teknika, dhe lloji i masazhit të dhënë zakonisht varet nga nevojat dhe gjendja fizike.

Në përgjithësi, terapistët e masazhit punojnë në muskuj dhe inde të tjera të buta për t’ju ndihmuar të ndjeheni më mirë. Një pjesë e madhe e hulumtimit shkencor mbi terapinë e masazhit është paraprake ose konfliktuale, por shumë nga provat tregojnë për efekt të dobishëm në dhimbje dhe simptoma të tjera që lidhen me një numër kushtesh të ndryshme. Këtu janë gjashtë gjërat që duhet të dini rreth terapisë së masazhit për qëllime shëndetësore.

Provat sugjerojnë që terapia me masazh mund të jetë e dobishme për disa gjendje dhimbjeje siç janë dhimbja e shpinës së ulët dhe dhimbja kronike në qafë. Sidoqoftë, hulumtimi për masazh për dhimbje koke është paraprak dhe vetëm disi premtues.

Hulumtimet kanë sugjeruar që të paktën për një afat të shkurtër, terapia masazh për pacientët me kancer mund të zvogëlojë dhimbjen. Provat kanë sugjeruar që terapia me masazh mund të promovojë relaksim dhe të forcojë gjendjen shpirtërore te njerëzit me kancer.

Një përmbledhje e fundit e literaturës shkencore arriti në përfundimin se terapia masazh mund të ndihmojë në uljen e depresionit. Sidoqoftë, një përmbledhje e vitit 2013 nuk ka prova të mjaftueshme për të përcaktuar nëse masazhi ndihmon nënat shtatzëna me depresion. Një përmbledhje e vitit 2010 arriti në përfundimin se terapia me masazh mund të ndihmojë përkohësisht në uljen e dhimbjes, lodhjes dhe simptomave të tjera të lidhura me fibromialgji, por provat nuk janë përfundimtare. Autorët e rishikimit vunë në dukje se është e rëndësishme që terapisti i masazhit të mos shkaktojë dhimbje.

Janë bërë disa studime mbi terapinë e masazhit tek foshnjat e parakohshme për të përcaktuar nëse masazhi terapeutik jep ndonjë përfitim. Një përmbledhje e literaturës shkencore sugjeroi që masazhimi i foshnjave të parakohshme që përdorin presion të moderuar mund të përmirësojë shtimin e peshës. Sidoqoftë, një përmbledhje e vitit 2013 përcaktoi se nuk ka prova të mjaftueshme për të ditur nëse masazhi përfiton foshnje të shëndetshme që po zhvillohen normalisht.

Terapia me masazh duket se ka pak rreziqe kur kryhet nga një praktikues i trajnuar. Sidoqoftë, terapistët e masazhit duhet të marrin disa masa paraprake me kushte të caktuara shëndetësore. Ju duhet të bisedoni me mjekun  për të përcaktuar nëse terapia masazh është e sigurt për ju.