MENU
klinika

Ndihmojnë në çrregullimet e humorit

Ilaçet që trajtojnë inflamacionin e zorrëve…

09.07.2020 - 16:22

Çrregullimi  bipolar mund të jetë një sëmundje e vështirë . Ballafaqimi me këtë sëmundje është mjaft i vështirë për pacientët, familjen dhe miqtë.

Fazat maniake mund të prishin thellësisht cilësinë e jetës së njerëzve. Kostoja është një arsye tjetër për shqetësimin, pasi pacientët mund të shtrohen në spital me ditë të tëra derisa simptomat të kontrollohen mirë. Pas daljes nga spitali ekziston një rrezik i lartë për rikthim, kështu që vëzhgimi i kujdesshëm është i rëndësishëm për të parandaluar rikthimin.

Çrregullimi  bipolar dhe shëndeti i zorrëve

Ekzistojnë dëshmi në rritje që çrregullimet e humorit mund të jenë të lidhura me inflamacionin e përgjithshëm dhe me ndryshimet në mikrobiomë, bakteret që jetojnë në traktin tonë tretës. Ne kemi mësuar se probiotikët (ilace që trajtojnë inflamacionin e zorrëve) mund të ndihmojnë në përmirësimin e një sërë gjendjesh shëndetësore, pjesërisht për shkak të një efekti anti-inflamator.

Studiuesit e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin Johns Hopkins hartuan një studim interesant për të përcaktuar nëse probiotikët mund të ndihmojnë personat që janë larguar nga spitali pas një episodi për të shmangur rehabilitimin. Studimi përfshiu 66 pacientë me çrregullim bipolar të cilët ishin shtruar në spital për mani dhe i ndau në dy grupe me 33 pacientë. Ata i dhanë një kombinim probiotik të specieve Lactobacillus dhe Bifidobacterium një grupi dhe një qetësuesi për grupin e dytë. Ata u kërkuan të gjithë pacientëve që të vazhdojnë të marrin ilaçet e tyre të rregullta për çrregullimin bipolar dhe i ndoqën ato për gjithsej 24 javë. Para fillimit të studimit, studiuesit identifikuan se cilët pacientë kishin shënues më të lartë të inflamacionit (d.m.th., njerëz me më shumë inflamacion të përgjithshëm në trup).

Çfarë tregoi ky studim mbi probiotikët dhe maninë

Rezultatet ishin të habitshme. Shkalla e rimarrjes në spital ishte 51,1% në grupin e qetësuesve dhe 24.2% në grupin që morën probiotikë. Mesatarisht, ulja e ripranimit ishte 74% më e ulët në kombinimin probiotik krahasuar me probiotikët studimit. Konstatimi më domethënës ishte një ulje thuajse 90% e shtrimit në spital në grupin me rezultatin më të lartë të inflamacionit i cili mori probiotikë. Për më tepër, pacientët që morën probiotikë dhe u ri-spitalizuan, qëndruan në spital mesatarisht 2.8 ditë, krahasuar me 8.3 ditë për ata që morën qetësues.

Ky studim shton të dhënat që sugjerojnë se flora e zorrëve ka një efekt në sëmundjet psikiatrike. Ende nuk e dimë nëse një çrregullim i mikrobiomave të zorrëve është shkaku i manisë dhe çrregullimit bipolar. Sidoqoftë, ky hulumtim mbështet një pohim se inflamacioni i përgjithshëm shoqërohet me inflamacion të zorrëve, i cili nga ana tjetër mund të modulojë çrregullime të humorit, ose të paktën raste të rënda të manisë për pacientët bipolarë.

Ky hulumtim më i fundit tregon se ne mund të menaxhojmë potencialisht simptomat e rasteve të rënda të çrregullimit bipolar thjesht duke ndryshuar përbërjen e mikrobiomës tonë.