MENU
klinika

Ja çfarë të bëni

Ilaçi që marr për presionin e gjakut nuk është më në treg?!

04.07.2020 - 13:13

Gjatë disa muajve të fundit, ju mund të keni dëgjuar se FDA ka tërhequr nga tregu disa ilaçe bllokues të receptorëve të angiotenzinës II (ARB) për shkak të pranisë së papastërtive.

Këto ndotës – papastërtitë e nitrosaminës – mund të ndodhin si një nënprodukt i procesit të prodhimit. Ato përfshijnë N-Nitrosodiethylamine (NDEA) dhe N-Nitrosodimethylamine (NDMA), të cilat potencialisht mund të shkaktojnë kancer. Këto substanca gjenden në mjedis, si dhe në mish, produkte të qumështit dhe ujë, por prania e tyre në ilaçe nuk është e pranueshme. Prandaj, FDA vendos kufij të pranueshëm të sigurisë në praninë e këtyre papastërtive në ilaçe.

Por cilat ilaçe të tensionit të gjakut preken?

ARB-të kanë qenë në përdorim që nga vitet 1990 dhe përdoren akoma gjerësisht sot. Ato ulin në mënyrë efektive presionin e gjakut, dhe gjithashtu zvogëlojnë vdekjet dhe komplikimet që lidhen me dështimin e zemrës dhe sëmundjen kronike të veshkave të lidhura me diabetin.

ARB-të e prekur potencialisht nga tërheqja e tanishme përfshijnë losartan (Cozaar), valsartan (Diovan, Prexxartan) dhe irbesartan (Avapro). Cështja e kontaminimit u nxor për herë të parë në 2018. Një kompani në Kinë që furnizon me përbërës aktivë farmaceutikë (API) për prodhuesit e ilaçeve që bëjnë ilaçet ARB informuan FDA se papastërtitë e nitrosamine ishin të pranishme në përbërësit e përdorur për të bërë valsartan. Më pas, prodhuesit e tjerë të ilaçeve dhe FDA kanë identifikuar më shumë raste të ilaçeve ARB të kontaminuara me nitrosamine të lidhura në dy fabrika në Kinë dhe Indi.

Si rezultat i kësaj, FDA ka vendosur alarmet e importit në ilaçet e bëra me API të kontaminuara për të parandaluar shpërndarjen e tyre në SHBA, dhe ka punuar me prodhuesit e barnave  për të identifikuar dhe hequr shumë ilaçe të kontaminuara nga tregu. Janë identifikuar faktorët gjatë procesit të prodhimit që kontribuojnë në formimin e këtyre papastërtive nitrosamine, si dhe kanë zhvilluar dhe metodat e zbulimit dhe të rafinuara të identifikimit në mënyrë që të parandalojnë dhe minimizojnë këto papastërti.

Çfarë  duhet të bëj nëse ilaçi për presionin e gjakut nuk është më në treg?

Marrja e medikamenteve për presionin e gjakut është e rëndësishme dhe nuk duhet ta ndërprisni papritur marrjen e ilaçeve pa u konsultuar më parë me mjekun . Nëse merrni një prej ilaçeve që janë hequr nga tregu , së pari duhet të kontaktoni farmacinë dhe të pyesni nëse ilaçi ishte nga një prej barnave të ndikuara nga tërheqja. Nëse po, kontaktoni mjekun dhe pyesni për një kalim në një ilaç tjetër.

Tani për tani, nuk ka asnjë provë që sugjeron që individët të cilët ishin të ekspozuar ndaj ilaçeve të ndotura nga nitrosamine kanë nevojë për teste më të shpeshta të kancerit, por këta individë, si të gjithë, duhet të sigurojnë që të jenë të azhornuar me rekomandimet e kontrollit të kancerit.