MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Keni enjtje te barkut ose te ijeve?

12.07.2020 - 16:40

Një hernie është fryrje e një organi përmes një hapjeje në muskul ose ind që e mban atë në vend.

Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të hernies. Hernia më e zakonshme është një fryrje në murin e barkut , e quajtur një hernie e murit abdominal. Organi që shkakton hernie është zorra.

Cfarë  është një hernie inguinale?

Një hernie inguinale është një hernie e zakonshme e barkut. Ajo shfaqet në rrudhat e ijëve , ose, nëse jeni burrë, ndonjëherë në skrotum (qesen që mban testikujt tuaj).

Hernia inguinale është më e zakonshme tek burrat Do të keni një fryrje në ijë që mund ose nuk mund të dëmtojë

Heqja e rëndë ose tendosja mund të bëjë që një hernie të duket më e madhe, por nuk shkakton një hernie të re. Nëse një pjesë e zorrëve  bllokohet në ijë ose skrotum j, ajo mund të bllokojë rrjedhjen e gjakut në zorrë dhe të bëjë që një pjesë e zorrëve të vdesë

Ndonjëherë, mjekët trajtojnë një hernie inguinale me operacion

Cilat janë simptomat e një hernie inguinale?

 • Zakonisht, simptoma e vetme e një hernie inguinale është:
 • Enjtje  pa dhimbje në ijë apo scrotum
 • Enjtja mund të rritet më shumë kur qëndroni në këmbë dhe bëhet më e vogël kur shtriheni.
 • Një hernie e bllokuar është kur një lak i zorrëve mbërthehet në hernie. Kjo mund të shkaktojë një bllokim të zorrëve.
 • Një hernie e mbytur është kur zorra bllokohet aq fort sa furnizimi i saj me gjak ndërpritet. Pjesa e zorrëve që nuk po merr mjaftueshëm gjak mund të shpërthejë dhe të vdesë dhe nëse nuk trajtohet, mund t’ju vrasë. Një hernie e mbytur mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:
 • Dhimbje e qëndrueshme që përkeqësohet me kohën
 • Tendencë fryrje kur preket
 • Ndonjëherë, skuqje e lëkurës

Si mund të Thonë mjekët nëse kam një hernie inguinale?

Mjekët testojnë për një hernie inguinale duke përdorur teste:

 • Ndonjëherë teste të imazheve, të tilla si ultratinguj ose skanim CT
 • Ndërsa jeni duke qëndruar në këmbë, mjeku ekzaminon ijën dhe ju kërkon të kolliteni. Nëse keni një hernie inguinale, kollitja do ta bëjë fryrjen e hernisë edhe më shumë.

Si e trajtojnë mjekët një hernie inguinale?

 • Nëse jeni burrë dhe hernia inguinale nuk po shkakton simptoma, nuk keni nevojë për trajtim.
 • Mjekët bëjnë operacion për të riparuar një hernie inguinale nëse jeni:
 • Një grua, me ose pa simptoma
 • Një burrë me simptoma
 • Nëse keni një hernie të mbytur ose një hernie të bllokuar , do t’ju duhet një operacion urgjent.