MENU
klinika

Ky mund të jetë shkaku!

Keni skuqje të syrit, dhimbje në sy dhe shikim të paqartë?

05.07.2020 - 14:23

Indi i qartë në pjesën e përparme të syrit është i njohur si kornea, dhe ai duhet të mbetet i qartë në mënyrë që një individ të shoh qartë. Viruset e herpesit mund të infektojnë kornean, duke shkaktuar dëme në inde dhe ndoshta duke shkaktuar dëmtim të qëndrueshëm vizual nëse nuk identifikohet dhe kurohet shpejt.

Një nga infeksionet më të zakonshme të kornea është shkaktuar nga virusi herpes simplex (lloji HSV I dhe HSV tip II), ose virusi i shkaktuar nga i ftohti.

Pyetja më e zakonshme nga pacientët me infeksion HSV të kornesë është “Si e morra këtë?” Përgjigja është mjaft e thjeshtë. Virusi është kudo, dhe ekspozimi ndaj tij është i pashmangshëm. Studimet tregojnë se 100% e njerëzve mbi 60 vjeç kanë virusin në trupin e tyre, konkretisht në ganglionin trigeminal që furnizon nervat në sy. Është  çështja se si trupi i përgjigjet infeksionit që përcakton se çfarë ndodh me syrin.

Tired Indian Businesswoman Stock Photos - Download 411 Royalty ...

Virusi mund të jetë latent (i fshehur), duke mos pasur asnjë efekt në kornea, ose virusi mund të shkaktojë shkatërrim në kornea në mënyra të ndryshme. HSV mund të shkaktojë një ndarje në shtresën sipërfaqësore të kornesë, duke rezultuar në defekte mikroskopike që rezultojnë në skuqje të syrit, dhimbje në sy dhe vizion të paqartë. Kjo gjendje trajtohet me ilaçe antivirale orale, të tilla si aciklovir dhe valaciklovir, dhe antibiotikë parandalues topikë për të kufizuar rrezikun e një infeksioni bakterial që zhvillohet në syrin e prekshëm.

Për më tepër, përgjigjja imune e trupit ndaj HSV mund të rezultojë në formimin e copëzave të zbardhjes në formë reje brenda korneas. Kjo njihet si keratiti stromal dhe i referohet inflamacionit të shtresës së mesme të kornesë. Simptomat e zakonshme të inflamacionit stromal përfshijnë ndjeshmërinë ndaj dritës dhe shikimit të paqartë. Kjo gjendje është shumë kërcënuese për vizionin e një personi. Nëse nuk mjekohet shpejt dhe me efikasitet, mund të rezultojë në dhëmbje të kornesë me humbje të përhershme të shikimit. Trajtimi për keratatit stromal HSV është steroid topik nën mbikëqyrje të kujdesshme nga një mjek sysh. Steroidet janë pakësuar shumë ngadalë për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes.

Një konceptim i gabuar i zakonshëm është se herpesi shfaqet  vetëm në individë më të vjetër se 50 vjeç. Në fakt, herpesit mund të ndodhin tek individë të shëndetshëm si të rinj në të 20-tat  apo 30-tat.

HSV  mund të shkaktojë prishje të shtresës sipërfaqësore të kornesë dhe inflamacionit stromal. Këto kushte trajtohen me ilaçe antivirale oral dhe përkatësisht steroide topike.