MENU
klinika

Nga The Economist

Kinën me botën e lidh… Hong-Kongu!

02.07.2020 - 11:30

Më 28 maj Kina tha se do të miratojë një ligj të ri për sigurinë kombëtare për Hong Kong, duke minuar formulimin e “një vendi, dy sistemeve” në vend që nga viti 1997, sipas të cilit territori mendohet të qeveriset deri në vitin 2047.

Si përgjigje, Amerika ka thënë se mund të minimizojë privilegjet ligjore që i jep Hong Kongut, të cilat e trajtojnë atë si autonome nga Kina.

Britania, pushteti i dikurshëm kolonial, ka thënë që liritë po kufizohen dhe se mund të mundësojë që 3 milion Hong Kongers të shkojnë atje për të jetuar dhe punuar dhe përfundimisht të fitojnë shtetësinë.

Vendi i Hong Kongut në botë varet nga të pasurit sundimin e ligjit, një reputacion të besueshëm dhe qasje në tregjet financiare perëndimore.

Qytetet e tjera kineze kanë shkëmbime të mëdha të aksioneve: aksionet e listuara në Shanghai dhe Shenzhen janë së bashku me vlerë shumë më tepër sesa ato në Hong Kong. Por as nuk ka gjykata të drejta, një bankë qendrore të pavarur, lëvizje të lirë të kapitalit ose një miksim të firmave perëndimore dhe kineze.

Deri kohët e fundit, thuhej se situate në Hong-Kong do të mbetej e pandryshuar edhe për 20-30 vjet, derisa tregjet e Kinës të arrinin standardet perëndimore ose të bëhej aq e fuqishme sa të mund të impononte praktikat e kontinentit, dhe juanin, në pjesën tjetër të botës.

Por lufta tregtare, një vit proteste në rrugë dhe përgjigjja e Kinës ndaj tyre ngre pyetje të reja rreth stabilitetit të Hong-Kongut.

Lajmi i mirë është se deri më tani nuk ka asnjë shenjë të rënies së kapitalit. Baza e gjerë e depozitave në Hong Kong ka qenë e qëndrueshme javët e fundit, thonë bankierët e saj.

Sidoqoftë, për Kinën politika e kujdesshme është të përpiqet të shpejtojë zhvillimin e aftësive financiare të kontinentit në mënyrë që të jetë më pak e ekspozuar ndaj ndëshkimeve të mundshme amerikane.

Kina u përpoq, para kohe, të promovonte juanin pas krizës financiare globale me një përzierje të propagandës dhe armatimit të fortë diplomatik. Përpjekja tjetër do të jetë më e sofistikuar.

Sidoqoftë, e gjithë kjo do të jetë e vështirë për Kinën të realizojë dhe të marrë një kohë të gjatë.

Që do të thotë se Hong-Kongu do të ketë ende rëndësi në financat globale.

Njerëzit kanë parashikuar gabimisht shkatërrimin e Hong Kongut për gati dy shekuj. Nëse dështon në këto teste, koha e tij si një qendër financiare globale me të vërtetë do të mbarojë.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Economist/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Protestuesit bojkotojnë mësimin

“Po vjen fundi”, Kina paralajmëron Hong-Kongun