MENU
klinika

Ja ç'thonë okulistët

Kontrolloni shpesh glaukomën e syrit

19.07.2020 - 12:03

Kontrollet e rregullta të syve janë thelbësore për njerëzit me glaukomë në fazën e hershme, tregon një studim i ri.

Glaukoma është një gjendje në të cilën nervi optik që lidh syrin me trurin dëmtohet. Zhvillohet ngadalë dhe së pari ndikon në shikimin periferik. Glaukoma e patrajtuar çon në humbje të përhershme të shikimit. Glaukoma e bën më të vështirë të shihet kontrasti – dallimet midis hijeve të dritës dhe errësirës – kështu që sytë janë më pak të aftë të zbulojnë objekte me kontrast të ulët. Por nuk dihej nëse kjo humbje e ndjeshmërisë së kontrastit te njerëzit me glaukomë në fazën e hershme do të thotë që ata shohin objekte në një mënyrë tjetër nga ata pa sëmundjen e syrit.

Për ta zbuluar, studiuesit e Universitetit të Bradford në Mbretërinë e Bashkuar vlerësuan ndjeshmërinë e kontrastit në 20 persona me glaukomë të fazës së hershme deri në mesatare. Hetuesit zbuluan se, megjithë humbjen e shikimit, pacientët me glaukoma panë kontrast të zbulueshëm, si dhe njerëzit  pa glaukoma. Kjo sugjeron që truri kompenson dëmtimin e nervit optik të shkaktuar nga glaukoma, dhe mund të shpjegojë pse pacientët me glaukoma raportojnë disa simptoma të hershme të sëmundjes dhe mund të mos kërkojnë testime derisa të kenë glaukoma më të përparuar, thanë studiuesit.

“Kjo nënvizon pse është kaq e rëndësishme të ptestohen sytë në mënyrë rutinore në mënyrë që glaukoma të mund të rritet para se të vendoset dëmtimi. Ajo lidhet me faktin se njerëzit që kanë glaukoma fillimisht nuk raportojnë asnjë simptomë: truri po e kapërcen me sukses një humbje e shikimit të kontrastit, “tha drejtuesi i studimit Jonathan Denniss, një optometrist dhe pedagog, në një njoftim universitar.

“Gjithmonë më ka goditur si e çuditshme që të gjithë ne pranojmë nevojën për kontrolle rutinore të dhëmbëve për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve dhe gojës, por që kontrollet rutinë të syve në mesin e popullatës së përgjithshme nuk vlerësohen si të rëndësishme. Ky është një kujtesë që sytë të kontrollohen rregullisht, edhe nëse duket se janë mirë, “tha Denniss.

Raporti u botua në numrin korrik të Ophthalmology Investigative dhe Science Science.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN