MENU
klinika

Studim i ri

Kur një virus i keq godet në stomak… çfarë duhet të dini?

16.07.2020 - 10:54

Norovirusi  është një nga disa viruse që mund të shkaktojnë “gripin e stomakut”. Me siguri, ne mund të bëjmë më shumë për të qëndruar të sigurt!”

Si përhapet virusi… dhe pse përhapet kaq lehtë

Ushqimi dhe uji janë mënyra shumë e zakonshme për të kapur virusin. Personat e infektuar mund të jenë ngjitës nga një ditë para se simptomat madje të fillojnë, deri në dy javë pasi të ndjehen më mirë. Rekomandimi i përgjithshëm është të përmbaheni nga përgatitja e ushqimit dhe pijeve për të tjerët për të paktën dy ditë pasi simptomat të largohen.

Artikujt e kontaminuar: Virusi është shumë i guximshëm dhe mund të mbijetojë në sipërfaqe për disa ditë. Mendoni karot, tastierat e kompjuterit, vendet dhe dorezat e urbanëve , dhe karrocat e blerjeve. Ju prekni këto sipërfaqe, pastaj vendosni një copë çamçakëz në gojë , prekni pipën në pijen tuaj, ose thithni thonjtë , dhe ju e keni transmetuar në mënyrë efektive virusin drejt në trupin tuaj. Duhen vetëm 18 deri 100 grimca mikroskopike të virusit për të infektuar dikë. Kur njerëzit vjellin, grimcat virale mund të udhëtojnë nëpër ajër, kështu që ju mund ta thithni atë. Unë do të imagjinoja që tualetet me një mekanizëm më të dhunshëm të shkarkimit (mendoni: tualeti i aeroplanit) gjithashtu do të dërgojë  grimca virale duke fluturuar në ajër .

Sepse njerëzit mund të vazhdojnë të jenë ngjitës për një kohë, të bëjnë të gjithë një favor, dhe të qëndrojnë në shtëpi për disa ditë (dhe t’i mbajnë fëmijët në shtëpi).

Mos harroni, përpiquni të mos përgatitni ushqim për të paktën dy ditë pasi simptomat të largohen. Dhe vazhdoni t’i lani duart.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Këngëtari shqiptar jep lajmin e shumëpritur

‘Jemi shëruar nga koronavirusi, presim të dalim nga Infektivi’


Shkaku... rezistenca ndaj atibiotikëve

Foshnja shtrohet me urgjencë në spital me meningjit

Mund të jenë të përbër nga alkool toksik

Kujdes nga dezinfektuesit e duarve!

Për ta ndaluar, kini parasysh 5 këshilla

Flokë të dobët që bien?