MENU
klinika

Fjala e fundit e teknologjisë

Ky robot do të ndihmojë në shpërndarjen e shpejtë të internetit

14.07.2020 - 16:46

Inxhinierët e Facebook kanë krijuar një robot të ri që mbështjell kabllon me fibër optike rreth linjave ekzistuese të tensionit mesatar (MV), duke bërë të mundur zgjerimin me kosto efektive të infrastrukturës së internetit me shpejtësi të lartë.

Roboti mban kabllo të dizajnuar posaçërisht brenda tij të cilët janë shumë më të hollë dhe më të lehtë se kabllot tradicionale. Kjo i lejon asaj të shtrojë deri në një kilometër kabllo duke e mbështjellur atë rreth linjave ekzistuese MV.

Ai gjithashtu ka një dizajn të artikuluar që i lejon asaj të lëvizin mbi izolatorë dhe pengesa të tjera në linjë pa ndërveprimin njerëzor.Kostot më të mëdha që lidhen me ndërtimin e rrjeteve të reja të fibrave qëndrojnë në ndërtimin e poleve të reja dhe infrastrukturës tjetër që mund të eliminohet në masë të madhe me robot e ri.

Që nga viti 2019, mbi 70 përqind e popullsisë së botës jeton më shumë se 10 km nga një lidhje me fibra që rezulton me shpejtësi më të ulët të internetit dhe latente më të madhe.

Me kërkesën për të dhëna në rritje nga viti në vit si në vendet në zhvillim ashtu edhe në vendet e zhvilluara, roboti mund të ndihmojë për të mbyllur këtë hendek në një kornizë kohore relativisht të shkurtër dhe me kosto të ulët. Facebook beson se mund të lejojë që fibrat të vendosen “brenda disa qindra metrave nga pjesa më e madhe e popullsisë së botës”.

Vetë kablloja dëshmoi se ishte një sfidë e rëndësishme inxhinierike pasi kabllot tradicionale të fibrave mund të jenë subjekt i fenomeneve të degradimit nga linjat MV “siç janë gjurmimi, shkarkimi i pjesshëm dhe harkimi i bandës së thatë”, tha Facebook. Linjat MV gjithashtu mund të arrijnë temperatura të larta që do të shkriheshin përmes kabllove tradicionale.

Për të zgjidhur këto çështje, inxhinierët krijuan një “konfigurim aramid të përshtatur posaçërisht dhe një xhaketë polimer me rezistencë të lartë, me temperaturë të lartë, rezistente”, e cila do t’i lejojë kabllot e fibrave të funksionojnë në këtë mjedis armiqësor.

Roboti i përdorur për të shtruar kabllon përfshin një sistem vizioni për të identifikuar pengesat dhe rregulluar si duhet lëvizjet e tij për t’i pastruar ato, ndërsa ruan pastrimet e kërkuara për të parandaluar një rrezik elektrik.

Facebook beson se secili robot duhet të jetë në gjendje të vendosë midis 1.5 km deri në 2 km fibër në ditë, duke lejuar përfshirjen e shpejtë të infrastrukturës së internetit me shpejtësi të lartë.

“Ne presim që kostoja totale, përfshirë punën, zhvlerësimin dhe materialet, të jetë midis 2 dhe 3 $ për metër në vendet në zhvillim,” tha kompania në një postim në blog.