MENU
klinika

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Leuçemia akute: Cilat janë shenjat e para?

09.07.2020 - 16:52

Leuçemia është një kancer i qelizave të bardha të gjakut. Qelizat e bardha të gjakut kanë shumë punë, përfshirë ndihmën e sistemit imunitar për të luftuar infeksionin. Qelizat e bardha të gjakut formohen në palcën e eshtrave, indi sfungjer brenda kockave.

Me leuçeminë, keni një numër shumë të lartë të qelizave të bardha të gjakut. Sidoqoftë, qelizat e bardha kanceroze nuk funksionojnë siç duhet, kështu që ka të ngjarë të merrni infeksione. Këto infeksione mund të jenë kërcënuese për jetën.

Gjithashtu, qelizat kanceroze të bardha të gjakut mbushin palcën e eshtrave kështu që nuk mund të bëjnë qeliza normale të gjakut siç janë:

 • Qelizat e kuqe të gjakut (shkaktojnë anemi)
 • Qelizat e bardha normale të gjakut (duke rritur rrezikun e infeksionit)
 • Trombocitet (duke rritur rrezikun e gjakderdhjes)
 • Ekzistojnë shumë lloje të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut por vetëm 2 lloje kryesore të leukemisë:
 • Leuçemia limfocitare: kanceri i limfociteve, te cilat jane nje lloj qelizash te bardha te gjakut
 • Leuçemia myelogjene: kancer i të gjitha llojeve të tjera të qelizave të bardha të gjakut

Leukemia limfocitare dhe myelogjene mund të jetë akute ose kronike:

 • Akute: kancer i qelizave të reja që përhapet shpejt dhe mund të shkaktojë vdekje në 3 deri në 6 muaj nëse nuk mjekohet
 • Kronike: kancer i qelizave të pjekura që përhapet më ngadalë

Çfarë  është leuçemia limfocitike akute (ALL)?

Leucemia akute limfocitare (ALL) përfshin qeliza shumë të reja që duhet të zhvillohen në limfocite por përkundrazi ato bëhen kanceroze. ALL është kërcënuese për jetën.

ALL është lloji më i zakonshëm i kancerit tek fëmijët, por mund të ndodhë në çdo moshë

ALL fillon në palcën e eshtrave por mund të përhapet në të gjithë trupin dhe të dëmtojë organet

Mund të shfaq simptoma si ethe, dobësi dhe shkëlqim

Mjekët zakonisht testojnë gjakun dhe palcën e eshtrave  për të gjetur kancerin

Mjekët i trajtojnë të ALL me kimioterapi

Rreth 8 në 10 fëmijë dhe 4 në 10 të rritur shërohen (mbijetojnë së paku 5 vjet)

Cilat janë simptomat e ALL?

Simptomat e hershme mund të përfshijnë:

 • Ethet dhe djersitja e rëndë gjatë natës (nga infeksioni ose leuçemia)
 • Ndjeheni të dobët dhe të lodhur (nga anemia)
 • Rrahje të shpejta të zemrës ose dhimbje në gjoks
 • Dhimbje të lehtë dhe gjakderdhje, të tilla si nga hundët ose mishrat e dhëmbëve
 • Nyjet limfatike të fryra (organe me madhësi bizele në të gjithë trupin që ndihmojnë në luftimin e infeksionit)

Simptomat e mëvonshme mund të përfshijnë:

 • Dhimbje në kockë ose në nyje
 • Dhimbje koke dhe probleme në shikimin, dëgjimin, balancimin dhe përdorimin e muskujve të fytyrës
 • Dhimbje ose një ndjenjë “e plotë” në bark(nga një mëlçi e madhe dhe shpretka)
 • Gjithashtu, qelizat e leuçemisë fillojnë të prekin organe të tjera, të tilla si mëlçia, shpretka, nyjet limfatike, testikujt dhe truri.

Si mund të thonë mjekët nëse kam ALL?

Për të diagnostikuar gjendjen , mjekët do të:

 • Bëjnë teste gjaku
 • Marrin një mostër të palcës kockore për të provuar (provimin e palcës së eshtrave)
 • Teste të tjera për të parë nëse ALL është përhapur në organet kryesore mund të përfshijnë:
 • Testet e urinës
 • CT-skanimi ose MRI
 • Rrezet X
 • Ultratingull EKO

Si e trajtojnë mjekët ALL?

Mjekët i trajtojnë ALL me kimioterapi. Kimioterapia, shpesh e quajtur “kimo”, është një ose më shumë ilaçe shumë të forta për të vrarë qelizat e kancerit. Llojet e tjera të ilaçeve dhe trajtimeve shpesh përdoren së bashku me kimioterapinë. Qëllimi është kurimi. Nëse jeni shëruar, nuk keni asnjë qelizë kanceroze në trup. Nëse një kurë nuk është e mundur, atëherë qëllimi është të ulni numrin e qelizave kancerogjene dhe ta mbani atë numër të ulët për aq kohë sa të jetë e mundur.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN