MENU
klinika

Si ndikon duhani me aromë ne organizëm?

Më pak cigare me mente, më pak duhanpirës?!

11.07.2020 - 12:31

Dëshironi ta bëni duhanpirjen më pak tërheqëse për të rinjtë? Provoni të merrni cigare me mente, sugjeron një analizë e re.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave ndaloi aromat në cigare në vitin 2009 sepse aromat tërheqin të rinjtë, dhe agjensia njoftoi kohët e fundit se gjithashtu synon të ndalojë mentet në cigare.

Për të vlerësuar se çfarë efekti do të kishte ndalimi i cigareve me mente, studiuesit e Universitetit Georgetoën rishikuan 24 studime mbi ndikimet e kufizimeve në aromat e cigareve. Nga  studimet e ekzaminuara për ndalimet e mentolit, 12 vlerësuan efektet e mundshme të ndalimeve hipotetike të mentolit në Kanada, Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, dhe gjashtë shikuan ndalimet paraprake të aromave jo-mentol në cigare në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara. Bazuar në rishikimin e tyre, studiuesit arritën në përfundimin se 11% -45% e duhanpirësve aktualë mund të lënë duhanin si përgjigje ndaj një ndalimi të cigareve të mentolit, ndërsa 15% -30% e duhanpirësve të mentolit mund të kalojnë në cigare elektronike. Duhanpirësit e mentës që lënë ose kalojnë në cigare elektronike ka më shumë të ngjarë të jenë të rritur, dhe një ndalim i cigares së mentolit mund të zvogëlojë numrin e të rinjve që fillojnë pirjen e duhanit me 6%, sipas studiuesve.

“Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të përcaktuar ndikimin e mundshëm të alternativave të cigareve elektronike dhe disponueshmërinë e tyre për konsumatorët, dhe duhet të marrin në konsideratë efektet e ndalimeve të cigareve të mentolit që tashmë janë zbatuar në zonat lokale të SH.B.A.”, autori kryesor i studimit dhe profesori i Georgetoën David Tha Levy në një njoftim për lajmet në ditar.

“Sidoqoftë, provat e deritanishme tregojnë se një ndalim i cigareve me mente, veçanërisht nëse zbatohet në shkallë vendi me një pajtueshmëri të lartë, ofron një mundësi të rëndësishme për të përmirësuar shëndetin publik duke zvogëluar sëmundjet që i atribuohen pirjes së duhanit,” tha Levy.

Shqyrtimi u botua më 8 korrik në revistën BMC Public Health.