MENU
klinika

Çfarë duhet të keni parasysh?

Merrni ilaçe për hollimin e gjakut?

04.07.2020 - 13:25

Miliona njerëz me sëmundje kardiovaskulare marrin ilaçe që ndihmojnë në parandalimin e mpiksjes së gjakut .Këto ilaçe potencialisht shpëtuese përfshijnë warfarin (Coumadin) dhe një klasë ilaçesh të quajtura antikoagulant oral  antagonistë jo-vitaminë K ose NOAC. Shembuj përfshijnë dabigatran (Pradaxa) dhe rivaroxaban (Xarelto).

Sidoqoftë, nëse jeni duke marrë një nga këto ilaçe dhe keni nevojë për një procedurë invazive – ndonjë heqje e dhëmbit për shembull – menaxhimi i rreziqeve mund të jetë i ndërlikuar, thotë kardiologu Dr Gregory Piazza, profesor ndihmës i mjekësisë në Harvard Medical School. “Ekziston një rrezik më i lartë se normal nga  gjakderdhja gjatë dhe pas procedurës, sepse gjaku nuk mpikset aq lehtë,” thotë ai. Por ndalimi i një ilaçi antikoagulues është gjithashtu i rrezikshëm. Bërja në këtë mënyrë rrit mundësinë e një mpiksje gjaku, veçanërisht nëse keni bërë operacion, gjë që gjithashtu ju lë më shumë të prirur për një mpiksje. “Komplikimi midis këtyre dy ekstremeve mund të jetë një sfidë për klinikët,” thotë Dr. Piazza. Ata duhet të marrin në konsideratë nëse, kur dhe për sa kohë një person mund të ketë nevojë të ndalojë marrjen e ilaçeve të tij antikoagulues. Dhe përgjigja varet nga shumë faktorë të ndryshëm.

Nivele të ndryshme rreziku

Cdo vit, rreth një në 10 njerëz që marrin një antikoagulant që kërkon një procedurë të planifikuar. Këto përfshijnë teste diagnostikuese dhe trajtime që kërkojnë nga mjeku të përdorë një instrument për të hyrë në trup. Disa janë më të rrezikshëm se të tjerët, natyrisht. Procedurat e vogla të tilla si biopsia e lëkurës nuk janë shumë shqetësuese, sepse ju mund të shtrëngoni dhe fashoni plagën, thotë Dr. Piazza.

Heqja e dhëmbëve mund të rrjedh një sasi e të madhe. Kompresat dhe trajtimet aktuale janë zakonisht të mjaftueshme për kontrollimin e gjakderdhjes, megjithëse mjeku mund të sugjerojë të anashkaloni antikoagulantin ditën e procedurës.

Biopsi, injeksione dhe operacione

Vendosja për të ndaluar një antikoagulant për një kolonoskopi është më e ndërlikuar. Një kolonoskopi diagnostike nuk ka të ngjarë të shkaktojë gjakderdhje. Por nëse mjeku duhet të largojë ndonjë polip nga zorra e trashë, rreziku i gjakderdhjes rritet. Procedurat e tjera që kërkojnë planifikim të kujdesshëm për njerëzit në antikoagulantë përfshijnë biopsi të gjirit dhe prostatës, si dhe biopsi të organeve të brendshme, si veshka ose mëlçi, të cilat mund të çojnë në gjakderdhje të brendshme të vështirë. Një tjetër procedurë e zakonshme (veçanërisht tek njerëzit e moshuar) është një injeksion steroid në kolonën kurrizore për të trajtuar dhimbjen e shpinës. Kjo gjithashtu mund të shkaktojë gjakderdhje të pazbuluar dhe potencialisht të rrezikshme rreth kolonës kurrizore te njerëzit që marrin antikoagulantë.

Njerëzit pothuajse gjithmonë duhet të ndalojnë marrjen e ilaçeve antikoaguluese disa ditë para çdo lloj operacioni zgjedhor. Ndonjëherë, mjekët do të përdorin ilaçe antiklotuese me veprim të shkurtër injektues menjëherë pas operacionit. Kjo teknikë, e quajtur ura, i ndihmon ata të balancojnë më mirë shkallën e koagulimit të gjakut gjatë asaj dritare kritike të kohës.