MENU
klinika

Po sikur të bëheni të varur nga ilaçet...

Merrni shumë qetësues për dhimbje pas një operacioni?

08.07.2020 - 13:07

Shpesh  dëgjojmë histori nga kolegë dhe miq, të cilët ose luftojnë me varësinë e opioidit (qetësuesit) , ose madje kanë vdekur nga mbidoza e lidhur me opioidet.

Pyetja e vazhdueshme për ta është zakonisht: “Si filloi?” Pothuajse çdo herë që përgjigja është e njëjtë: individi përjetoi dhimbje akute ose nga një traumë apo kirurgji, filloi nga opioidet nga një mjek, dhe më pas nuk mund të hiqte dorë.

Një miku im, i cili nuk është në fushën e mjekësisë, e përshkroi atë në mënyrë të përsosur. Ai hyri për një operacion të vogël në shpinë dhe doli nga spitali me 60 tableta oksikodoni (ilaçi opioid në Percocet dhe Oxycontin). Për dy ditët e para, ai kishte dhimbje të konsiderueshme dhe përdori pilulat e dhimbjes. Pasi dhimbja filloi të zhytej dhe acetaminofeni dhe ibuprofeni ishin të mjaftueshme, ai ndaloi përdorimin e oksikodonit. Por pasi ndërpreu mjekimin, ai filloi të ndjehej tmerrshëm, duke përjetuar dhimbje të trupit, shqetësim dhe pagjumësi. Ai mori një tjetër oksikodon dhe u ndje më mirë. Për fat të mirë, ai pati njohuri për të njohur atë që po ndodhte: po tërhiqej nga opioidi, edhe pasi e merrte atë vetëm për disa ditë. Sikur të vazhdonte trajtimin e tij me oksikodon, ai mund të ishte bër i varuar nga ai ilac.

Problemi i efekteve anësore dhe opioideve të papërdorura.

Kjo histori, e përsëritur herë pas here, është interesante në dritën e një studimi të fundit të botuar në JAMA Surgery. Punimi ishte një analizë që ndërthuri rezultatet e gjashtë studimeve të mëparshme që hetojnë përdorimin e opioideve nga pacientët pas shtatë procedurave të ndryshme kirurgjikale. Në epokën e epidemisë së opioideve, ku e dimë se pjesa më e madhe e pilulave të marra për arsye jo mjekësore (p.sh. abuzimi), rezultatet janë mahnitëse: 42% deri 71% të opioideve të përshkruara doli i papërdorur. Për më tepër, 16% deri në 29% të pacientëve pësuan efekte anësore që i atribuohen drejtpërdrejt opioidëve.

Shumë qeveri dhe agjencitë e shëndetit publik rekomandojnë të hidhni poshtë opioidet e papërdorura. Nuk është e sigurt t’i hidhni ato në tualet pasi mund të kontaminojnë ujësjellësin, por shumica e farmacive  kanë koshë ku ilaçet e papërdorura mund të hidhen në mënyrë të sigurt.

Përkundër kësaj, studimi zbuloi se vetëm 4% deri 30% planifikuan të hiqnin ilaçet dhe vetëm 4% deri 9% planifikuan të përdorin një metodë të sigurt të depozitimit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNMjekët: Do të keni përfitime ju dhe fëmija juaj

“Duhet të ushqeni fëmijët vetëm më qumësht gjiri!”

A duhet të hiqni dorë nga regjimi juaj ushqimor?

Vegjetariane dhe shtatzënë?!

Mos e bëni këtë gabim

Jo banane… me stomakun bosh!

E ka fajin koronavirusi

Probleme me ciklin menstrual?!

Tek personat që preken lehtë ose aspak nga Covid-19

Çfarë është “memoria” e imunitetit?