MENU
klinika

Kujdes!

Niveli i lartë i natriumit në gjak mund të jetë i rrezikshëm

03.07.2020 - 18:43

Në hipernatremi, niveli i natriumit në gjak është shumë i lartë.

Hipernatremia përfshin dehidrim, i cili mund të ketë shumë shkaqe, duke përfshirë mos pirjen e lëngjeve të mjaftueshme, diarre, mosfunksionimin e veshkave dhe diuretikët (ilace për shkarkim). Kryesisht, njerëzit janë të etur, dhe nëse hipnatremia përkeqësohet, mund të bëhen të hutuar ose të kenë kërcitje muskulore dhe kriza. Testet e gjakut bëhen për të matur nivelin e natriumit.

Zakonisht, lëngjet jepen në mënyrë intravenoze për të ulur ngadalë nivelin e natriumit në gjak.

Natriumi është një nga elektrolitet e trupit, të cilat janë minerale që mbajnë një ngarkesë elektrike kur treten në lëngjet e trupit, siç është gjaku. Në hipernatremi, trupi përmban shumë pak ujë për sasinë e natriumit. Niveli i natriumit në gjak bëhet jonormalisht i lartë kur humbja e ujit tejkalon humbjen e natriumit. Zakonisht, hipernatremia rezulton nga dehidratimi. Për shembull, njerëzit mund të humbasin lëngjet e trupit dhe të dehidratohen për shkak të:

  • Pirjes së shumë pak ujë
  • Të  vjella
  • Të kesh diarre
  • Përdorimi i diuretikëve (ilaçe që rrisin urinimin)
  • Djersitje e tepruar

Marrja e pamjaftueshme e ujit zakonisht luan një rol të rëndësishëm.

Njerëzit me diabet dhe nivele të larta të sheqerit në gjak mund të urinojnë sasi të tepërta, duke shkaktuar dehidrim. Dehidratimi gjithashtu mund të shkaktohet nga çrregullimet e veshkave dhe nga diabeti insipidus, i cili gjithashtu bën që njerëzit të urinojnë sasi të tepërta edhe pse pa nivele të larta të sheqerit në gjak, dhe është për shkak të sekretimit ose veprimit joadekuat ose joefektiv të vazopresinës. Rrallë, çrregullimet e gjëndrave mbiveshkore mund të shkaktojnë hipernatremi të butë pa dehidrim. Administrimi i tepërt i kripës (zakonisht në njerëzit e shtruar në spital) është një tjetër shkak i rrallë i hipnatremisë. Hypernatremia është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar.

Simptomat

Hypernatremia zakonisht shkakton etjen. Simptomat më serioze të hipernatremisë vijnë nga mosfunksionimi i trurit. Hipernatremia e rëndë mund të çojë në konfuzion, kërcitje të muskujve, konfiskime, gjendje kome dhe vdekje.

Diagnoza

Matja e nvelit të natriumit në gjak

Diagnoza bazohet në testet e gjakut që tregojnë se niveli i natriumit është i lartë.

Mjekët mund të bëjnë testime të mëtejshme për të identifikuar shkakun e hipernatremisë, përfshirë matjet e vëllimit të urinës dhe përqendrimit. Një test i veçantë i quajtur testi i privimit të ujit është i dobishëm për të identifikuar disa shkaqe, siç është diabeti insipidus. Mjeku monitoron me kujdes një person gjatë kursit 12-orësh të këtij testi, sepse është potencialisht i rrezikshëm.

Trajtimi

Zëvendësimi i lëngjeve

Hypernatremia trajtohet duke zëvendësuar lëngjet. Në të gjitha rastet më të buta, lëngjet e holluara (që përmbajnë ujë dhe një sasi të vogël natriumi në përqendrime të rregulluara me kujdes) jepen nga venat. Niveli i natriumit në gjak ulet ngadalë sepse ulja e nivelit shumë shpejt mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të trurit.