MENU
klinika

COVID-19

Pacientët me probleme gjinekologjike nuk janë rrezik!

31.07.2020 - 16:59

Përkundër frikës së shfrenuar që pacientët me kancer kanë rrezik më të madh për të pasur raste të rënda të COVID-19, një studim i ri sugjeron që kanceret gjinekologjike nuk rritin shanset e shtrimit në spital ose vdekjes.

“Studimi ynë duhet të jetë sigurues për gratë me kancer gjinekologjik të cilat shqetësohen se duke pasur kancer rrit rrezikun e tyre për tu sëmurur seriozisht nëse shkojnë në spital për shkak të COVID-19”, tha autorja kryesore  Olivia Lara, një studiuese e onkologjisë në NYU Langone’s Perlmutter Qendra e Kancerit.

Për studimin, ekipi shqyrtoi të dhënat mjekësore të 121 grave, të moshës 51 deri në 63 vjeç, duke u trajtuar njëkohësisht për kancere gjinekologjike dhe COVID-19 në Neë York City midis marsit dhe prillit.

Rezultatet, të botuara në internet më 31 korrik në revistën Cancer, zbuluan se këto gra kishin nivele të ngjashme shtrimi në spital dhe vdekje si ato që kishin vetëm COVID-19.

Më shumë se gjysma e pacientëve të studimit kërkuan shtrimin në spital, dhe në mesin e atyre që u shtruan në spital një e katërta vdiq, duke arritur në një normë vdekjeje prej 14%.

Shkalla e vdekjes midis këtij kampioni është e krahasueshme me nivelin e vdekjes 21% të identifikuar në një studim tjetër, i cili përfshinte 5,700 pacientë të shtruar me COVID-19 në qytet, vunë re autorët e studimit.

Studimi mund të ndryshojë potencialisht teorinë se pacientët me kancer përballen me shanse më të dobëta kur infektohen me COVID-19.

75% e plotë e grave me kancer gjinekologjik përjetuan vetëm një formë të butë të sëmundjes, sipas raportit.

Martin Health Physician Group Ob/Gyn & Women's Health

Rreziku i grave për të vdekur nga COVID-19 nuk u rrit edhe nëse ato kishin kancer në fazën e vonë, kirurgji kanceroze ose kimioterapi me dozë të lartë, thanë autorët e studimit në një njoftim të Universitetit të Nju Jorkut.

Megjithatë, një faktor rreziku që lidhet me trajtimin e kancerit dukej se rriti shanset e vdekjes.

Gratë që pranuan imunoterapi – trajtimi që përdor sistemin imunitar të një personi për të luftuar kancerin – kishin tre herë më shumë të ngjarë të vdisnin sesa gratë që morën trajtime standarde të kancerit si rrezatimi, operacioni ose kimioterapia.

Por vetëm tetë nga 121 pjesëmarrësit e përfshirë në studim u trajtuan me imunoterapi, duke bërë që autorët e studimit të theksojnë se kampioni ishte shumë i vogël për të nxjerrë ndonjë përfundim bazuar në këtë konstatim.

Rezultatet nënvizojnë rëndësinë e marrjes së ekzaminimeve dhe trajtimeve të kancerit, megjithë frikën e COVID-19.

“Rregullat themelore të kujdesit për kancerin nuk kanë ndryshuar gjatë pandemisë,” tha një tjetër e autore e studimit, Dr. Bhavana Pothuri në njoftimin për shtyp. “Zbulimi i hershëm, kontrollimi dhe kujdesi çojnë në më shumë njerëz që mbijetojnë nga ajo që mbetet një shkak kryesor i vdekjes tek gratë.”