MENU
klinika

Shfrytëzimi i kapaciteteve prodhuese

Pandemia ndrydh industrinë shqiptare

13.07.2020 - 10:07

Pandemia e ka ulur normën e shfrytëzimit të kapaciteteve të industrinë shqiptare në nivelin më të ulët historik. Sipas Bankës së Shqipërisë, ky tregues rezultoi në nivelin 64% për tremujorin e dytë të vitit.

Rënie të ndjeshme shënuan edhe treguesit e tjerë të vrojtuar periodikisht nga Banka e Shqipërisë, si gjendja financiare, kontratat porositëse nga eksportet dhe pritjet për ecurinë e punësimit në tremujorin e ardhshëm.

Shfrytëzimi i kapaciteteve ka rënë në mënyrë drastike për të gjithë sektorët e tjerë të ekonomisë, në reflektim të goditjes së pandemisë dhe mbylljes së ekonomisë.

Ndërtimi është sektori me shfrytëzimin më të ulët të kapaciteteve, në nivelin e 56.6%. Ky tregues ka rënë nën mesataren historike me 7.3 pikë përqindje.

Bizneset e tregtisë dhe shërbimeve kanë një shfrytëzim më të larta të kapaciteteve, por edhe këta sektorë janë pranë niveleve të tyre më të ulëta historike.

Bizneset e përfshira në aktivitetet tregtare rezultojnë të kenë shfrytëzuar kapacitetet e tyre prodhuese me normën më të ulët të shënuar në kohë, rreth 65%. Në sektorin e shërbimeve norma e shfrytëzimit të kapaciteteve qëndroi pranë vlerës 70.2%, rreth 6 pikë përqindje poshtë mesatares historike të saj.

Vrojtimi periodik i Bankës së Shqipërisë tregon se për tremujorin e dytë treguesi i ndjesisë ekonomike pësoi rënie me mbi 50 pikë, duke shkuar më poshtë se kurrë më parë, që nga viti 2002, kur Banka e Shqipërisë nisi matjen e tij. Pothuajse të gjithë sektorët kanë prekur nivelin më të ulët të këtyre 18 viteve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më shumë falimentime se vrasje...

“Nuk është krizë shëndetësore, por ekonomike”