MENU
klinika

Rimëkëmbja ekonomike e BE-së

Presidenti i KE propozon buxhetin për 7 vitet e ardhshme

10.07.2020 - 11:18

Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel do të propozojë një buxhet më të vogël të 2021-27 të BE-së sesa parashikohej më parë, thanë zyrtarët të Premten, në një përpjekje për ta bërë stimulimin ekonomik masiv të bllokut më të pëlqyeshëm për shtetet anëtare të veriut.

Me ekonominë e BE-së drejtuar në recesionin e saj më të keq, blloku po merret me mënyrën se si të financojë rimëkëmbjen nga pandemia koronavirus me veriun e kursyer “Frugalët” e të pasur, përballë vendeve të jugut me borxh të lartë të goditur më shumë nga COVID-19.

Në diskutim është buxheti i ardhshëm i bllokut, i parashikuar deri tani në 1.1 trilion euro, dhe një fond rikuperimi të bashkangjitur prej 750-miliardë euro. ‘Frugalët’ dëshirojnë një buxhet më të vogël dhe reforma ekonomike si kusht për të hyrë në fondet shtesë.

27 udhëheqësit kombëtar të BE-së pritet të takohen në Bruksel javën e ardhshme për bisedimet e tyre të para ballë për ballë që kur koronavirusi e çoi Europën në mbyllje në mars për të negociuar mbi propozimin.

Pandemia e COVID-19 është sfida e fundit e madhe për BE-në me 27 vende, pasi përpjekjeve me krizën e borxhit një dekadë më parë, një krizë emigracioni dhe më pas traumën e Brexit.

Disa udhëheqës madje e kanë përshtatur atë si ekzistencial për bllokun, duke thënë se BE nuk mund të shihet të dështojë këtë herë pasi ndjenja euroskeptike po rritet ndjeshëm në vende si Italia.

Propozimi për buxhetin shtatëvjeçar që Michel prezanton është i njohur në zhargonin e Brukselit si “kutia e bisedimeve”, një grup kompleks numrash që mbulojnë shpenzimet për fushat nga mbështetja për bujqësinë deri në zhvillimin rajonal, kërkimin dhe bursat.

Kjo është pika fillestare për negociatat me të cilat përballen liderët e BE-së kur të takohen në 17-18 korrik.

Samitet e BE-së që përfshijnë para janë gjithnjë më të vështirat, dhe nganjëherë bisedimet marrin një ditë ose dy ditë shtesë, kjo është arsyeja pse udhëheqësit shpesh bëjnë çanta për udhëtimin “me katër këmishë” në Bruksel.

Megjithëse caktimi i buxhetit – i quajtur kornizë shumëvjeçare financiare (MFF) – është një proces i vështirë, aksionet janë të larta sepse përfshihen shuma të mëdha.

Këtë herë, negociatat janë edhe më kritike dhe më të ndërlikuara sepse liderët gjithashtu do të përpiqen të bien dakord për fondin e rimëkëmbjes, dhe të dy paketat tani janë të kyçura ndërsa vendet anëtare kërkojnë elementë të shumtë negocimi.(Reuters)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Project Syndicate-Birn

ANALIZA: Kriza e mirë e Europës