MENU
klinika

FDA miraton trajtimin oral

Probleme me qelizat e gjakut? Jo më transfuzione

09.07.2020 - 16:46

Administrata amerikane e Ushqimit dhe Barnave FDA ka aprovuar tableta Inqovi (decitabinë dhe cedazuridine),  si një mundësi trajtimi ambulator oral për pacientët me sindroma mielodizplastike dhe leuçeminë kronike të mielomonocitikës, njoftoi agjensia të martën.

Sindroma myelodysplastic i referohet një grupi të çrregullimeve të ndërlidhura, në të cilat qelizat anormale të formimit të gjakut zhvillohen në palcën e eshtrave. Në fillim, këto qeliza ndërhyjnë në prodhimin e qelizave normale të gjakut. Më vonë, këto qeliza mund të bëhen kanceroze, duke u shndërruar në një formë të leukemisë . Simptomat varen nga lloji i qelizave që preken, por mund të përfshijnë lodhje, dobësi, ethe dhe infeksione, ose gjakderdhje dhe fryrje. Testet e gjakut dhe ekzaminimi i një mostre të palcës kockore janë të nevojshme për diagnostikim.

Trajtimi me azacytidine dhe decitabine mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave dhe të ulë mundësinë e zhvillimit të leukemisë akute.

Transplantimi i qelizave burimore mund të kurojë sëmundjen.

Në sindromat mielodizplastike, një linjë qelizash identike (kloni) zhvillohet dhe zë palcën e eshtrave. Këto qeliza anormale nuk rriten dhe piqen normalisht. Qelizat ndërhyjnë gjithashtu në funksionimin normal të palcës së eshtrave, duke rezultuar në deficite te:

transfuzion i gjakut-konica.al
  • Qelizat e kuqe të gjakut, duke shkaktuar anemi
  • Qelizat e bardha të gjakut, duke shkaktuar infeksione
  • Trombocitet, duke shkaktuar gjakderdhje dhe mavijosje
  • Në disa njerëz, preket kryesisht prodhimi i qelizave të kuqe të gjakut

Sindromat mielodizplastike ndodhin më shpesh te njerëzit më të vjetër se 50 vjeç, veçanërisht ata më të vjetër se 65 vjeç. Burrat kanë më shumë të ngjarë se gratë të preken.

Shkaku zakonisht nuk dihet. Sidoqoftë, tek disa njerëz, ekspozimi i palcës së eshtrave ndaj terapisë rrezatuese ose llojeve të caktuara të ilaçeve kimioterapike mund të luajnë një rol. Inqovi ofron një mundësi tjetër për pacientët që më parë kishin nevojë për terapi intravenoze dhe do të zvogëlojë nevojën që ata të vizitojnë shpesh institucionet e kujdesit shëndetësor. Tableta merret një herë në ditë për pesë ditë rresht në një cikël 28-ditor.

Miratimi u bazua në të dhënat nga studimi i fazës 3 ASCERTAIN dhe studimet mbështetëse të fazës 1 dhe 2 klinike. Të dhënat treguan që decitabina intravenoze dhe Inqovi kanë përqendrime të ngjashme me ilaçet dhe profile të ngjashme sigurie. Gjithashtu, në tetë javë, rreth gjysma e pacientëve që ishin të  varur nga transfuzione nuk kërkonin më transfuzione. Efektet anësore të raportuara zakonisht nga Inqovi përfshijnë lodhjen, kapsllëkun, hemoragjinë, dhimbjen e muskujve, mukozitin, artralgji, nauze dhe ethe me numër të ulët të qelizave të bardha të gjakut.

Inqovi gjithashtu mund të shkaktojë dëmtime të fetusit, dhe ata të moshës riprodhuese duhet të përdorin kontracepsion efektiv nëse marrin Inqovi. Miratimi iu dha Astex Pharmaceuticals, një degë e Otsuka Pharmaceuticals.