MENU
klinika

Kosova nuk përmendet fare

Programi i Këshillit të BE-së gjatë presidencës gjermane

01.07.2020 - 07:40

Nën moton “Së bashku për rimëkëmbjen e Evropës”, Gjermania ka krijuar zonat e saj të fokusit për kohën e kryesimit të Këshillit të Bashkimit Evropian.

Sipas programit të publikuar në faqen www.eu2020.de, fushat e fokusit të Presidencës gjermane ndër tjerash janë edhe tejkalimi i krizës së coronavirusit për një kohë të gjatë si dhe rimëkëmbja ekonomike; një Evropë më e fortë dhe më inovative; një Evropë e drejtë dhe e qëndrueshme; një Evropë e sigurisë dhe vlerave të përbashkëta; si dhe një Evropë e fortë në botë.

Por, ndërsa flitet për një perspektivë të besueshme të pranimit në BE për vendet e Ballkanit Perëndimor, bie në sy fakti që aty Kosova nuk përmendet fare.

Lidhur me këtë çështje, në një nga paragrafët e programit thuhet se afrimi i tyre më pranë Bashkimit Evropian është si në interesin e Ballkanit Perëndimor ashtu edhe për interesin strategjik të BE-së.

“… ne po veprojmë në mënyrë aktive për negociatat e pranimit të vazhdueshëm me Serbinë dhe Malin e Zi dhe po përgatitemi për fillimin e negociatave të pranimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut duke hartuar kornizën e negociatave për këto dy vende, duke marrë parasysh metodologjinë e re të zgjerimit”, thuhet ndër tjerash në programin.

Sa i përket pikave kryesore, është thënë se kapërcimi i pandemisë COVID-19 është një fokus kryesor i Këshillit të Bashkimit Evropian.

“Vetëm duke parandaluar virusin COVID-19 në një afat të gjatë, duke investuar në ekonominë e Evropës, duke shfrytëzuar plotësisht potencialin tonë novator dhe forcimin e kohezionit shoqëror, Bashkimi Evropian dhe shtetet anëtare të tij mund ta kapërcejnë krizën në mënyrë efektive dhe të përhershme. Gjatë Presidencës së Këshillit të Bashkimit Evropian të Gjermanisë, ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për të arritur së bashku me këtë detyrë – të merremi së bashku dhe në mënyrë të synuar dhe të ndihmojmë Evropën të shërohet. Objektivi ynë është që Evropa të dalë më e fortë, më e qëndrueshme dhe më e drejtë nga kjo krizë”, thuhet në program.

Siç është shkruar më tej, në të kaluarën, krizat kanë qenë gjithmonë një mundësi në BE për të rishikuar status quo-në dhe të jenë edhe më të përgatitur për t’u përballur me sfidat e së ardhmes.

“Së bashku, ne duhet të përqendrojmë vëmendjen tonë në proceset kryesore të transformimit të kohës sonë, siç janë ndryshimi i klimës, transformimi dixhital dhe bota evolucionare e punës. Bashkimi Evropian gjithashtu qëndron për prosperitetin mjedisor, shoqëror dhe ekonomikisht të qëndrueshëm”.

“Gjermania është angazhuar për miratimin e shpejtë të Kornizës Shumëvjeçare Financiare (MFR) dhe krijimin e shpejtë të një fondi të rimëkëmbjes në mënyrë që të sjellë rimëkëmbjen e qëndrueshme ekonomike dhe sociale me investime ambicioze në mbrojtjen e klimës, kërkimin shkencor dhe transformimin dixhital. Në këtë mënyrë, Bashkimi Evropian mund të adresojë sfidat e paraqitura nga kjo krizë dhe të ndjekë qëllimet e tij strategjike afatgjata në një botë me ndryshim të shpejtë dhe me energji të përtërirë”.

Ndërsa sa i përket politikës së jashtme, thuhet më tej, në një botë të rivalitetit në rritje midis fuqive të mëdha, politika evropiane duhet  të forcojë aftësinë e Evropës për të vepruar në botën më të gjerë, në mënyrë që të mbrojë interesat dhe vlerat evropiane dhe të marrë përsipër përgjegjësinë e saj në botë.

“Gjermania është e angazhuar për një rend ndërkombëtar bazuar në rregulla dhe të drejta të njeriut në të cilat Bashkimi Evropian luan një rol në formësimin e standardeve dhe normave në të gjithë botën”.

Politika e migracionit vazhdon të mbetet një çështje e ngutshme duke thënë se Evropës i duhet një fillim i ri në reformimin e sistemit të përbashkët të azilit.

“Dialogu politik mbi shtetin e së drejtës do të forcohet midis shteteve anëtare në një afat të gjatë me diskutime gjithëpërfshirëse mbi bazën e Raportit të ri të Komisionit për Sundimin e Ligjit”.

“Bisedimet intensive për marrëdhëniet me Mbretërinë e Bashkuar do të zhvillohen deri në fund të vitit, të cilat do të zhvillohen në emër të Bashkimit Evropian nga kryenegociatori i BE, Michel Barnier. Gjermania do të punojë për të siguruar kohezionin e vazhdueshëm të BE27. Objektivi ynë është një marrëveshje tërheqëse për të dy palët në bazë të Deklaratës Politike të dakorduar bashkërisht”, përfundohet në përmbledhjen e pikave të programit të Presidencës gjermane të Këshillit të Bashkimit Evropian.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNÇfarë shkruan "The Economist" për Albin Kurtin

Pse ky vend është kaq i përçarë?

Vjen reagimi i menjëhershëm i KQZ-së

​Zgjedhjet e reja në veriun e Kosovës?

Osmani pas takimit me të dërguarit e SHBA dhe BE-së:

“Ndëshkimi i grupeve kriminale, rruga e vetme për stabilitet!”

Policia heq një pjesë të telave me gjemba

Situata drejt normalizimit në Zveçan