MENU
klinika

Blerësit i janë rikthyer shpenzimeve

Rriten shitjet me pakicë në Europë

15.07.2020 - 11:17

Në muajt e fundit, vendet e Europës kanë dalë nga pengesat e tyre të imponuara nga koronavirusi pasi blerësit i janë rikthyer shpenzimeve.

Në maj, tregtia me pakicë totale u rrit me 17.8% në zonën euro të 19 vendeve krahasuar me një muaj më parë, sipas statistikave zyrtare të lëshuara javën e kaluar. Biznesi mund të rritet vetëm nga rënia e regjistruar në prill, dhe lajmet u tunduan nga realiteti që tregtia me pakicë mbeti në rënie rreth 5% kundrejt të njëjtës kohë vitin e kaluar.

Por disa parashikues e kanë konsideruar atë si arsye për të qenë shpresues në lidhje me perspektivat e rimëkëmbjes ekonomike në Europë. Holger Schmieding, kryekonomisti i Bankës Berenberg të Gjermanisë, i tha New York Times se rikthimi i konsumatorit ka qenë më i fortë se sa pritej. Ai rishikoi parashikimin e tij për tremujorin e dytë të jetë më pak i keq, nëse jo në të vërtetë i mirë.

Kthimi i shitjes me pakicë nuk është shpërndarë në mënyrë të barabartë. Gjermania, e cila filloi të rihapte në prill, ka parë që shitjet rriten fuqimisht. Mbretëria e Bashkuar, nga ana tjetër, filloi rihapjen e saj vetëm në qershor, megjithëse indikacionet e hershme janë pozitive. Blerësit gjithashtu mund të nxjerrin nivele të ndryshme besimi me shpenzimet e tyre bazuar në atë se sa i suksesshëm ka qenë vendi i tyre. Të dhënat për shitjet me pakicë nga OECD tregojnë se ndërsa shitjet janë në gjendje të keqe, në përgjithësi disa vende kanë më shumë baza për të bërë para sesa të tjerët në kthimin në nivelet para-pandemisë.

Megjithë pikat e nxehta të rastit të koronavirusit dhe shembuj të tillë si Suedia, ku refuzimi për të vendosur një bllokim ka qenë i lidhur me problemet e vazhdueshme me Covid-19, prirja e përgjithshme përreth Europës ka qenë pozitive në lidhje me kontrollin e shpërthimit.

Kjo e ka bërë atë në kontrast me SHBA-në, ku rastet e Covid-19 janë akoma në rritje dhe shpresat për një rikuperim të shpejtë ekonomik po zbehen. SHBA.-ja regjistroi përplasjet e veta të shitjeve me pakicë në maj, megjithëse nuk është e sigurt nëse tendenca do të vazhdojë me rastet e Covid-19 në shtete të shumta jugore.

Një gjë e përbashkët e Evropës, SHBA-së dhe vendeve të tjera është se si procedura e rimarrjes së tyre me pakicë do të varet kryesisht nga sa mirë e mbajnë nën kontroll Covid-19. Analistët besojnë se masat siç janë mbajtja e maskave madje mund të kenë ndikime të matshme ekonomike. ’Është për t’u çuditur, pra, se disa shitës të mëdhenj në SHBA po i shtyjnë klientët të përdorin maska ​​në dyqanet e tyre. (Quartz)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gomisteri, librari dhe kancelari nga sot të hapura

Zgjerohet lista e bizneseve që lejohen të zhvillojnë aktivitetin

Kina ka rifilluar punën por...nuk ka klientë!

CNBC/ Janë këputur zinxhirët e furnizimit