MENU
klinika

Ndryshim gjenetik, kurrë më parë

Shkencëtarët krijojnë kallamarë transparent!

31.07.2020 - 17:24

Për herë të parë në histori, shkencëtarët kanë ndryshuar gjenetikisht embrione kallamarësh duke hequr genin e pigmentimit.

Rezultati final ishin krijesat transparente të mësipërme.

Skuadra përdori CRISPR-Cas9 për të eleminuar genin që u jep ngjyrë syve dhe lëkurës së kallamarëve.

Procedura përfshinte prerjen e shtresës së jashtme të vezëve me mikro-gërshërë dhe vendosjen e reagentëve në embrion.

Cefalopodët, kategoria ku futen kallamarët, oktapodët, etj, kanë qënë një mister për kërkuesit, për shkak se sistemi i tyre nervor është i aftë për kamuflazh, por skuadra ia doli mbanë të kryente procedurën.