MENU
klinika

Nga The Washington Post

Të paktën Amerika nuk ka frikë ta ndëshkojë Kinën!

13.07.2020 - 16:07

Nën marksizëm-leninizmin, ideologjinë e vetëshpallur të Partisë Komuniste Kineze, individët nuk posedojnë vlera të qenësishme.

Njerëzit janë thjesht një mjet për të arritur objektivat e shtetit-komb. Ideja mund të tingëllojë çnjerëzore.

Dhe filozofia ndihmon në shpjegimin e represionit të tmerrshëm të CCP të ujgurëve dhe pakicave të tjera myslimane turke në të gjithë provincën Xinjiang.

Javën e kaluar, Presidenti Trump vendosi sanksione të Aktit Global Magnitsky kundër anëtarit të Byrosë Politike Chen Quanguo, sekretarit të partisë për rajonin Xinjiang, i cili ka kryesuar fushatën anti-Ujgure.

Detajet e fushatës janë të tmerrshme, por ato pasqyrojnë përçmimin Marksist-Leninist për qeniet njerëzore individuale.

Kurdoherë që kinezët guxojnë të kundërshtojnë partinë, ata nuk janë më të dobishëm për shtetin dhe bëhen problem.

Ngjarjet e këtij lloji, duke përfshirë Revolucionin Kulturor, masakrën e Sheshit Tiananmen dhe, së fundmi, shkatërrimin e sistemit demokratik të Hong Kongut, sigurojnë dëshmi të bollshme të indiferencës së CCP ndaj të drejtave të njeriut dhe vlerës së individit.

Kjo indiferencë mund të shihet në kampet ku mbahen 1 milionë ujgurë.

Për ata kinezë muslimanë që nuk janë në kampe, shteti po I mbikëqyr. Miliona kamera me inteligjencë artificiale përdorin teknologji të njohjes së fytyrës dhe të rrugëve për të monitoruar individët, aktiviteti i Internetit ndiqet nga afër dhe mostrat e ADN-së janë mbledhur.

Sipas raporteve të fundit nga Associated Press dhe Jamestown Foundation, CCP po përdor kontrollin e detyruar të lindjes, sterilizimin, abortin dhe përdhunimin për të ndryshuar demografinë e Xinjiang.

Në vitin 2016, CCP zëvendësoi politikën “një fëmijë” të vendit me stimuj që shumica kineze Han të ketë më shumë fëmijë. Por CCP i konsideron ujgurët që kanë më shumë fëmijë si dëshmi të radikalizmit dhe ekstremizmit fetar.

Për dekada, Shtetet e Bashkuara dënuan politikat shtrënguese të kontrollit të popullsisë të Partisë Komuniste Kineze, ndërsa kombet e tjera e bënë një sy qorr. Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të jenë kundër këtyre politikave, veçanërisht pasi ato kanë për qëllim ujgurët.

Nëse shekulli i kaluar na ka treguar ndonjë gjë, është se ideologjitë e rrezikshme të mbështetura nga shtetet e fuqishme rrallë mbeten brenda kufijve të tyre.

Kështu Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të zbulojnë të vërtetën për Xinjiang, për Ujgurët dhe për të gjithë ne.

Robert C. O’Brien është këshilltari i sigurisë kombëtare.

Përkthyer dhe përshtatur nga The Washington Post/ Konica.al

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Kampe përqendrimi" edhe në 2020-ën!

Xi Jinping, diktator modern me taktika të vjetra!