MENU
klinika

Ja çfarë duhet të dini

Temperaturat e larta: Si t’i mbroni fëmijët nga i nxehti?

08.07.2020 - 12:55

Nxehtësia është pjesë e verës – dhe në pjesën më të madhe, fëmijët nuk kanë probleme me nxehtësinë. Por ndonjëherë, nxehtësia mund të jetë e rrezikshme, madje edhe vdekjeprurëse. Ndërsa moti nxehet – dhe shumica e vendit ulet në një valë nxehtësie – është e rëndësishme të njihni rreziqet, në mënyrë që të mund t’i mbani fëmijët të sigurt.

Ja çfarë duhet të dini për nxehtësinë dhe fëmijët:

Asnjëherë mos e lini një fëmijë në një makinë në nxehtësi. Trupat e fëmijëve mund të nxehen jashtëzakonisht shpejt – duke çuar në dëmtimin e organeve . cdo  vit shumë fëmijë janë në rrezik  nga gjendja në një makinë të nxehtë – sepse kujdestari i tyre mendonte se do të ishte mirë, sepse një punë zgjati më shumë sesa pritej etj . Nuk ka kohë të sigurt ose temperaturë të sigurt kur është fjala për të lënë fëmijët në makina, kështu që kurrë mos e bëni atë (nuk është e sigurt të lini një fëmijë në makinë për arsye të tjera). Dhe gjithmonë, gjithmonë bëni një kontroll të sediljes së pasme para se ta lini në makinë. Edhe njerëzit më të kujdesshëm mund të shpërqendrohen dhe harrohen.

Njihni shenjat e rraskapitjes së nxehtësisë. Lodhja e nxehtësisë është ajo që mund të ndodhë me trupin kur nxehet, veçanërisht nëse ka dehidrim gjithashtu. Është  më e zakonshme kur temperaturat marrin janë mbi 40 gradë, dhe kur lagështia është mbi 60% pasi kjo e bën më të vështirë që djersa të avullojë dhe ftoh trupin, por mund të ndodhë në temperaturë më të ulët dhe lagështi më të ulët kur jeni në diell të drejtpërdrejtë ose shumë aktiv. Disa nga simptomat e rraskapitjes së nxehtësisë përfshijnë:

  • Kërcitje muskulore
  • Djersitje e tepruar
  • Lëkura e ftohtë
  • Marramendje ose dobësi
  • Puls i shpejtë
  • Të  vjella

Nëse fëmija  ka ndonjë nga këto, largojini nga dielli, i lini të shtrihen, ftohini me ujë të freskët dhe lëreni të pijë (asgjë me kafeinë), duke u siguruar që marrin pak gllënjka në të njëjtën kohë. Nëse ata ende ankohen për marramendje ose vazhdojnë të vjellin, cojini në urgjencë.

Goditja në nxehtësi është një emergjencë: mësoni shenjat dhe çfarë duhet të bëni

Goditja e nxehtësisë është një emergjencë. Goditja nga nxehtësia është ajo që i dëmton fëmijët në makina dhe është vërtet një urgjencë mjekësore. Ju duhet të dyshoni për goditje në nxehtësi nëse lëkura e fëmijës është e nxehtë dhe e thatë, nëse temperatura është shumë e lartë, ose nëse janë shumë të përgjumur – ose pa ndjenja. Nëse kjo ndodh, telefononi urgjencën  dhe çojeni fëmijën në një vend të freskët dhe lageni me ujë të freskët. Nëse ata janë të përgjumur, mos u përpiqni t’i bëni  të pinë pasi ata nuk mund të jenë në gjendje ta bëjnë këtë me siguri.