MENU
klinika

Kundër disa llojeve të kancerit

Vaksinat HPV, të sigurta! Pse prindërit ende hezitojnë?

31.07.2020 - 17:02

Më shumë se një dekadë e hulumtimit ka treguar që vaksina e papillomavirusit njerëzor (HPV) mbron kundër një mori kanceresh, megjithatë një studim i ri zbulon se vetëm gjysma e adoleshentëve përfundojnë regjimin me shumë doza.

Pse? Studiuesit zbuluan se shumë prindër ende kanë shqetësime për sigurinë në lidhje me vaksinën, edhe pse ajo ruan kundër 90% të të gjithë kancerit të qafës së mitrës dhe anale.

Duke përdorur të dhëna nga Vëzhgimi Kombëtar i Imunizimit 2017-2018, studiuesit analizuan përgjigjet nga prindërit ose kujdestarët e më shumë se 82,000 adoleshentëve amerikanë.

“Ne kemi dashur të kuptojmë dinamikën e vaksinimit me HPV, dhe pse nivelet e vaksinave HPV janë nën-nivele pavarësisht se vaksina është në treg për më shumë se 10 vjet”, shpjegoi autori i studimit Kalyani Sonaëane, një profesor ndihmës në Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Universitetit të Teksasit në Houston.

Sonaëane dhe ekipi arritën në përfundimin se 7.7 milion adoleshentë amerikanë nuk ishin vaksinuar kundër HPV në 2018.

Përgjigjet e anketës zbuluan gjithashtu se më shumë se gjysma e prindërve me adoleshentë të pavaksinuar nuk kishin qëllim t’i vaksinonin ata në të ardhmen.

“Në mesin e atyre që nuk duan të vaksinohen kundër HPV, siguria u shfaq si një shqetësim kryesor,” tha Sonaëane. “Shumë prindër të këtyre adoleshentëve që kishin marrë zero doza thanë se arsyeja kryesore që nuk dëshirojnë të vaksinojnë fëmijën  është sepse ata kanë shqetësime për sigurinë në lidhje me vaksinën.”

Ka të ngjarë që lëvizja kundër vaksinimit po kontribuon në hezitimin e prindërve për vaksinën HPV, sipas studiuesve.

Iranian-made HPV vaccine to be commercialized in months - Tehran Times

Ata gjithashtu krahasuan përgjigjet midis shteteve të ndryshme, duke zbuluar se shtetet me normat më të ulëta të vaksinimeve HPV, kishin gjithashtu nivele të larta të hezitimit prindëror.

Sonaëane vuri në dukje se këto gjendje mund të përballen me një barrë të lartë të kancereve të lidhura me HPV në të ardhmen.

Vaksina HPV është një seri me dy ose tre doza, në varësi të faktit kur një pacient merr dozën e parë.

Qendrat e Sh.B.A për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon dy doza të vaksinës nëse doza e parë jepet para moshës 15 vjeç, ose tre doza nëse seria fillohet midis moshave 16 dhe 26 vjeç.

Doza e dytë rekomandohet gjashtë muaj deri një vit pas së parës, dhe vetëm seria e plotë siguron mbrojtje.

Nga ata adoleshentë që morën vetëm dozën e parë të vaksinës, 1 në 4 prindër thanë se nuk kishin ndërmend të përfundonin serinë.

Shumë nga këta prindër thanë që fëmijët nuk morën dozën e dytë sepse mjekët  shëndetësor nuk e rikujtuan , zbuluan studiuesit.

“Arsyeja kryesore që u shfaq mes këtyre prindërve ishte se ata kurrë nuk morën një rekomandim për dozën  tjetër,” shpjegoi Sonaëane. “Shumë herë pacientët ose mjeku nuk arrijnë të ndjekin adoleshentët dhe të thonë: ju duhet doza e dytë ose doza e tretë për të përfunduar serinë e vaksinave HPV dhe për të pasur imunitet të mjaftueshëm për të parandaluar infeksionin HPV në të ardhmen. ‘ “

Hulumtimi i mëparshëm ka treguar që rekomandimi i një mjeku është mënyra më e besueshme për të siguruar vaksinimin, por ky studim zbuloi se mund të mos jetë i mjaftueshëm.

6 nga 10 prindër të adoleshentëve të pa vaksinuar, të cilët kishin marrë një rekomandim nga mjeku, thanë që ata ende nuk do ti vaksinojnë. Arsyeja më e zakonshme ishte shqetësimi për sigurinë e vaksinës.

Gjetjet u botuan kohët e fundit në revistën The Lancet Public Health.

Debbie Sasloë, drejtor i HPV dhe kancerit gjinekologjik në Shoqërinë Amerikane të Kancerit, theksoi se studimi shikonte vetëm ata që nuk vaksinohen.

Megjithë shqetësimet që shtron ky studim, theksoi se shumë adoleshentë tani janë vaksinuar kundër HPV.

“Është gjithashtu e rëndësishme të shikoni në pikën e kundërt, që është se shumica e prindërve i vaksinojnë fëmijët kundër HPV,” tha Sasloë.

“Nëse një prind thotë, ‘Unë lexoj në Facebook se vaksina ka këtë efekt anësor”, atëherë mjeku ka mundësinë të thotë, “Në të vërtetë, ky është keqinformim, dhe më lejoni t’ju sqaroj se sa e sigurt është kjo vaksinë,” “Mjeku është burimi më i besueshëm i prindërve, prandaj ne jemi përqendruar me të vërtetë tek ata.”

Sonaëane dhe ekipi theksuan gjithashtu rëndësinë e mjekëve për t’i kujtuar pacientët të vaksinohen dhe të përgatiten me përgjigje të qarta për të përgënjeshtruar çdo mit të sigurisë së vaksinës.