MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Të moshuarit, pse janë kaq të ndjeshëm ndaj ilaçeve?

13.07.2020 - 16:22

Dhimbja është e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Sidoqoftë, ndërsa njerëzit plaken , ata ankohen për më pak dhimbje. Arsyeja mund të jetë një rënie në ndjeshmërinë e trupit ndaj dhimbjes ose një qëndrim më stoik ndaj dhimbjes. Disa të moshuar gabimisht mendojnë se dhimbja është një pjesë e pashmangshme e plakjes dhe kështu e minimizojnë atë ose nuk e raportojnë atë.

Shkaku më i zakonshëm është një çrregullim muskulor. Megjithatë, shumë njerëz të moshuar kanë dhimbje kronike, të cilat mund të kenë shumë shkaqe.

Efektet e dhimbjes mund të jenë më serioze për njerëzit e moshuar:

  • Dhimbja kronike mund t’i bëjë ata më pak të aftë të funksionojnë dhe më të varur nga njerëzit e tjerë.
  • Ata mund të humbasin gjumin dhe të lodhen.
  • Ata mund të humbasin oreksin.
  • Dhimbja mund t’i parandalojë njerëzit të bashkëveprojnë me të tjerët. Si rezultat, ata mund të bëhen të izoluar dhe depresion.
  • Dhimbja mund t’i bëjë njerëzit më pak aktivë. Mungesa e aktivitetit mund të çojë në humbjen e forcës së muskujve dhe fleksibilitetin, duke e bërë aktivitetin edhe më të vështirë dhe duke rritur rrezikun e rënies.

Njerëzit e moshuar kanë më shumë të ngjarë se të rinjtë të kenë efekte anësore nga qetësuesit e dhimbjes (analgjezikët), dhe disa efekte anësore kanë më shumë të ngjarë të jenë të rënda. Analgjezikët mund të qëndrojnë në trup më gjatë, dhe njerëzit e moshuar mund të jenë më të ndjeshëm ndaj tyre. Ata marrin disa ilaçe, duke rritur shanset që një ilaç të ndërveprojë me një analgjezik. Ndërveprime të tilla mund të zvogëlojnë efektivitetin e një prej ilaçeve ose të rrisin rrezikun e efekteve anësore.

stoku i ilaceve-konica.al

Njerëzit e moshuar kanë më shumë të ngjarë të kenë çrregullime që rrisin rrezikun e efekteve anësore nga analgjetikët.

Ilaçet jo-inflamatore anti-inflamatore (NSAID), të tilla si ibuprofen ose naproxen, mund të kenë efekte anësore. Rreziku i disa efekteve anësore është më i lartë, veçanërisht nëse ato kanë disa çrregullime të tjera ose janë duke marrë NSAIDs në doza të larta. Për shembull, të moshuarit kanë më shumë të ngjarë të kenë një çrregullim të zemrës ose enëve të gjakut (kardiovaskulare) ose faktorë rreziku për çrregullime kardiovaskulare. Për njerëzit me këto çrregullime ose faktorë rreziku për ta, marrja e NSAID-ve rrit rrezikun  nga sulmi në zemër ose goditje në tru dhe nga zhvillimi i mpiksjes së gjakut në këmbë ose dështimi i zemrës. NSAID mund të dëmtojë veshkat. Ky rrezik është më i lartë për personat e moshuar, sepse veshkat kanë tendencë të funksionojnë më pak, ashtu si dhe njerëzit në moshë. Ky rrezik i dëmtimit të veshkave është gjithashtu më i lartë te njerëzit me një çrregullim të veshkave, dështim të zemrës ose çrregullim të mëlçisë, të cilat janë më të zakonshme tek njerëzit e moshuar.

Kanë  më shumë të ngjarë të zhvillojnë ulcera ose gjakderdhje në traktin tretës kur marrin NSAID. Mjekët mund të përshkruajnë një ilaç që ndihmon në mbrojtjen e traktit të tretjes nga një dëm i tillë. Këto ilaçe përfshijnë frenues të pompës proton (të tilla si omeprazole) dhe misoprostol. Qetësuesit e dhimbjes (opioide) ka më shumë të ngjarë të shkaktojnë probleme te njerëzit e moshuar, të cilët duket se janë më të ndjeshëm ndaj këtyre ilaçeve sesa të rinjtë. Kur disa të moshuar marrin një opioid për një kohë të shkurtër, kjo zvogëlon dhimbjen dhe u mundëson atyre të funksionojnë më mirë fizikisht, por mund të dëmtojë funksionimin mendor, ndonjëherë duke shkaktuar konfuzion.

Opioidet gjithashtu rrisin rrezikun e rënies dhe shkaktojnë kapsllëk dhe mbajtje urinare, të cilat kanë tendencë të shkaktojnë më shumë probleme te njerëzit e moshuar.

Problemet me përdorimin e tepërt të opioideve janë rritur gjatë disa viteve të fundit.

Ka më shumë të ngjarë të kenë kushte ose të marrin ilaçe që mund t’i bëjnë ata më të predispozuar të kenë efekte anësore nga opioidet, siç janë:

Funksioni mendor i dëmtuar: Opioidët mund ta keqësojnë funksionin mendor tashmë të dëmtuar.

Crregullimet  e frymëmarrjes (të tilla si sëmundja pulmonare obstruktive kronike ose apnea obstruktive e gjumit): Opioidet mund të shkaktojnë që njerëzit të marrin frymë më ngadalë (i quajtur depresion respirator) ose madje të ndalojë frymëmarrjen (e quajtur arresti i frymëmarrjes). Arresti i frymëmarrjes është shpesh shkaku i vdekjes në mbidozime. Pasja e një çrregullimi të frymëmarrjes rrit rrezikun e depresionit të frymëmarrjes dhe vdekjes për shkak të opioideve. Crregullime  të mëlçisë ose veshkave: Në njerëzit me sëmundje të mëlçisë ose veshkave, trupi nuk mund të përpunojë dhe eliminojë normalisht opioidet. Si rezultat, ilaçet mund të grumbullohen, duke rritur rrezikun e një mbidozimi. Për të zvogëluar rrezikun e efekteve anësore, veçanërisht kur përshkruajnë opioide, mjekët u japin njerëzve të moshuar në fillim një dozë të ulët. Doza rritet ngadalë sipas nevojës dhe efektet e saj monitorohen.
Shumë njerëz të moshuar janë të shqetësuar në mënyrë të kuptueshme për rreziqet e varësisë nga opioidët. Sidoqoftë, rreziku është i ulët kur një person merr opioide siç është përshkruar, do të përcaktohen doza të ulta, dhe përdorimi i opioidit monitorohet nga një mjek i vetëm ose ekip i praktikuesve që po ofrojnë kujdes të koordinuar për personin. Rreziku është më i lartë nëse njerëzit kanë qenë të varur ose kanë një anëtar të ngushtë të familjes i cili ka qenë i varur nga alkooli, opioidet ose ilace të tjera.

Trajtimet pa ndihmë dhe mbështetja nga kujdestarët dhe anëtarët e familjes ndonjëherë mund të ndihmojnë njerëzit e moshuar të menaxhojnë dhimbjen dhe të zvogëlojnë nevojën për analgjezikë.

Shpjegimi i specialist të sëmundjeve infektive

Nga ajri tek prodhimi i kopjeve të ARN, si “sulmon” COVID

Këshillat që mjekët nuk ua thonë

Si të mbroni veshkat… në mënyrë natyrale

Përgatitja, më e thjesht seç mendonit

Tre çajrat e ftohtë bimorë që duhet të pini në verë

Bakteret po bëhen rezistente ndaj medikamenteve...

Vitaminat që funksionojnë njësoj si antibiotikët