MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

Zbulohet formula e re e insulinës që vepron 4 herë më shpejt

07.07.2020 - 12:45

Një insulinë eksperimentale me efekt ultrafastik mund të funksionojë katër herë më shpejt sesa formula aktuale me veprim të shpejtë, thonë studiuesit.

Për studimin, studiuesit u përqëndruan në një formë të insulinës të quajtur insulinë monomerike. Megjithëse struktura e tij duhet, në teori, ta lejojë atë të veprojë më shpejt, insulina monomerike është shumë e paqëndrueshme për përdorim praktik, kështu që ekipi i Universitetit Stanford duhej të gjente një mënyrë rreth këtij problemi.

“Vetë molekulat e insulinës janë të mira, kështu që ne kemi dashur të zhvillojmë një ‘pluhur magjik’ që do të ndihmonte për të zgjidhur problemin e stabilitetit,” tha autori  Eric Appel, profesor ndihmës i shkencës dhe inxhinierisë së materialeve.

“Njerëzit shpesh përqendrohen në agjentët terapeutikë në një formulim të ilaçeve, por, duke u përqëndruar vetëm në aditivët e performancës – pjesë që dikur quheshin” përbërës joaktivë “- ne mund të arrijmë përparime vërtet të mëdha në efikasitetin e përgjithshëm të ilaçit, “Appel shtoi në një njoftim universitar për lajme.

Ekipi i tij identifikoi një polimer shtues që mund të stabilizonte insulinën monomerike për më shumë se 24 orë në kushte stresi. Insulina aktuale me veprim të shpejtë rri e qëndrueshme për gjashtë deri në 10 orë në të njëjtat kushte. Studiuesit konfirmuan veprimin super të shpejtë të formulimit të tyre te derrat me diabet, modeli më i përparuar i kafshëve jo njerëzore. Rezultatet e tyre u botuan më 1 korrik në revistën Science Translational Medicine. Tek  derrat, insulina eksperimentale arriti 90% të aktivitetit brenda 5 minutave të injektimit, ndërsa insulina me veprim të shpejtë tregtare filloi të tregojë aktivitet të rëndësishëm vetëm pas 10 minutash.

Aktiviteti i insulinës eksperimentale arriti kulmin në rreth 10 minuta; i insulinës komerciale kërkoi 25 minuta. Megjithëse rezultatet e eksperimenteve të kafshëve nuk janë gjithmonë të njëjta tek njerëzit, studiuesit thanë se ndryshimi mund të ishte i rëndësishëm. Mund të përkthehet në një rënie të katërfishtë në kohën që i duhet insulinës komerciale për të arritur aktivitetin kulm te njerëzit.

“Është me të vërtetë e pashembullt,” tha Appel. “Ky ka qenë një objektiv kryesor për shumë kompani të mëdha farmaceutike për dekada.” Teste shtesë janë duke u zhvilluar me qëllim aplikimi për miratimin e Administratës së Ushqimit dhe të Barnave të Sh.B.A-së për provat klinike te njerëzit.