MENU
klinika

Ja ç'thotë mjeku

A mund të lehtësojnë depresionin injeksionet?

01.08.2020 - 18:34

Injeksionet Botox të përdorura për të luftuar rrudhat dhe për të parandaluar migrenat mund të ndihmojnë gjithashtu në lehtësimin e depresionit, sugjeron një studim i ri.

Pacientët që morën injeksione Botox raportuan se vuanin depresion 40% deri 88% më rrallë kur krahasoheshin me pacientët që morën trajtime të ndryshme për të njëjtat kushte.

“Ky konstatim është emocionues sepse mbështet një trajtim të ri për të ndikuar në gjendjen shpirtërore dhe për të luftuar depresionin, një nga sëmundjet mendore të zakonshme dhe të rrezikshme – dhe bazohet në një organ shumë të madh të të dhënave statistikore, sesa vëzhgime në shkallë të kufizuar”, tha Dr.Makunts, i cili punoi në studim si student i farmacisë në Universitetin e Kalifornisë, San Diego (UCSD). Tani ai është një studiues në Administratën e Shëndetit dhe ilaceve në Sh.B.A (FDA).

Për studimin, studiuesit përdorën të dhëna nga sistemi i raportimit të efektit negativ të FDA-së mbi 40,000 njerëz të trajtuar me Botox. Të dhënat përqendrohen në trajtimin e Botox për tetë arsye dhe vendet e injektimit, duke përfshirë ballin, qafën, gjymtyrët dhe fshikëzën. Ndër të tjera, injeksionet Botox zakonisht përdoren për të trajtuar spazmat e muskujve, djersitjen e tepërt dhe mosmbajtjen e urinës.

Informacioni nuk u mblodh për të vlerësuar efektin e Botox në depresion.

Studiuesit thanë se studimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të përcaktuar sesi Botox vepron si një antidepresant.

Një teori është se Botox mund të shkojë në zona të sistemit nervor qendror të përfshira në humor dhe emocione. Ose, pasi që shpesh përdoret për të trajtuar kushte kronike që mund të shkaktojnë depresion, gjendja shpirtërore e përmirësuar mund të jetë një efekt anësor i mirëseardhur për shërimin e gjendjes themelore. Më shumë se 264 milion njerëz në të gjithë botën përjetojnë depresion, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit. Depresioni zakonisht trajtohet me psikoterapi ose medikamente. Por këto trajtime janë joefektive për pothuajse një të tretën e pacientëve. Kjo është arsyeja pse ekziston nevoja për mundësi të tjera, vunë në dukje autorët e studimit në një njoftim universitar.

“Për vite me radhë, mjekët  kanë vërejtur që Botox i injektuar për arsye kozmetike duket se lehtëson depresionin për pacientët,” tha studiuesi kryesor Ruben Abagyan, një profesor i farmacisë në UCSD. “Është menduar që lehtësimi i vijave të rënda të rrudhave në rajonin e ballit prish një lak reagimesh që forcon emocionet negative. Por ne kemi zbuluar këtu se mekanizmi mund të jetë më kompleks, sepse nuk ka rëndësi se ku injektohet Botox.”

Një gjykim klinik po zhvillohet duke testuar Botox për njerëzit me depresion. Por për shkak se gjykimi po teston vetëm injeksionin në ballë, mund të nevojiten prova të tjera për të gjetur vendin dhe dozën më të mirë për trajtimin e depresionit, tha Abagyan.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mesazhi i fortë që Rocky Balboa i dha djalit

‘Derisa të besosh te vetja, nuk ke për të pasur një jetë’