MENU
klinika

Mundësi për gjithë shtetet anëtare

BE marrëveshje me Sanofi për 300 milion doza të vaksinës potenciale COVID-19

01.08.2020 - 11:51

Komisioni Europian njoftoi se ka arritur një marrëveshje me gjigantin farmaceutik francez Sanofi për të rezervuar 300 milion doza të një vaksine të mundshme të ardhshme COVID-19. Marrëveshja do të ofrojë një mundësi për të gjitha Shtetet Anëtare të BE-së për të blerë vaksinën.

Presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen tha: “Ndërsa ne nuk e dimë sot se cila vaksinë do të funksionojë më mirë në fund, Europa është duke investuar në një portofol të larmishëm të vaksinave premtuese, bazuar në lloje të ndryshme të teknologjive. Kjo rrit shanset tona për të marrë me shpejtësi një ilaç efektiv kundër virusit.”

Kandidati për vaksina, i zhvilluar nga Sanofi në partneritet me GSK, bazohet në teknologjinë e proteinave rekombinuese që Sanofi përdori për të prodhuar një vaksinë të gripit dhe në ndihmësin për përdorim të pandemisë të zhvilluar nga GSK. Dozat do të prodhoheshin në vendet europiane dhe veçanërisht në Francë, Belgjikë, Gjermani dhe Itali.

Sanofi po udhëheq procedurat e zhvillimit klinik dhe regjistrimin e vaksinave dhe planifikon të fillojë një studim të Fazës I / II në Shtator, i ndjekur nga një studim i Fazës III deri në fund të vitit 2020. Nëse të dhënat janë pozitive, aprovimi rregullator për këtë vaksinë mund të merret në gjysma e parë e 2021.

Në të njëjtën kohë, Sanofi dhe GSK janë duke rritur kapacitetet e tyre të prodhimit të antigjenit dhe ndihmesave për të qenë në gjendje të prodhojnë deri në një miliard doza në vit në total.

Komisioni aktualisht është duke negociuar me disa zhvillues të vaksinave për të bërë marrëveshje të ngjashme, ajo deklaroi, duke shtuar se është e gatshme të bashkohet me partnerë ndërkombëtarë nëse një “numër i konsiderueshëm i vendeve do të binin dakord për të grumbulluar burime për rezervimin e përbashkët të vaksinave të ardhshme nga kompanitë për veten e tyre” dhe për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në të njëjtën kohë.

Thomas Triomphe, Zëvendës President dhe Ekzekutiv Global nga Sanofi Pasteur përshëndeti marrëveshjen me Bashkimin Europian, duke thënë: “Ne kemi qenë gjithmonë të përkushtuar të sigurojmë një vaksinë të përballueshme që është e arritshme për të gjithë dhe i jemi mirënjohës Komisionit Europian për angazhimin e vazhdueshëm të palës sonë dhe mbështetjen e tij.”

Disa orë para shpalljes europiane, Sanofi dhe laboratori britanik GSK njoftuan se do të merrnin deri në 2.1 miliard dollarë për zhvillimin e vaksinës së tyre të mundshme anti-COVID-19, pasi u zgjodhën për të dhënë 100 milion doza për amerikanët.

Qeveria franceze përshëndeti njoftimin e Komisionit, i cili “do t’i lejojë secilit shtet anëtar të Bashkimit Evropian të porosisë vaksinën me kushte të favorshme, pasi të ketë siguruar prova të mjaftueshme për efikasitetin e saj dhe” mungesën e efekteve anësore “.