MENU
klinika

Rëndësia e tij

Çfarë është testimi i lipoproteinës?

26.08.2020 - 11:10

Unë jam një  57-vjeçar i shëndetshëm, dhe ushtrohem rregullisht gjashtë ditë në javë. Unë marr një statinë me dozë të ulët dhe vlerat e kolesterolit janë mjaft të mira (kolesteroli total është 146, LDL është 77, dhe HDL është 51). Por një test i fundit i gjakut tregoi se nënfraksionet e lipoproteinës nuk janë ideale: vlerat e ulta të LDL dhe HDL konsiderohen “me rrezik të lartë”, sipas raportit që kam marrë.

Cfarë  mund të bëj për të përmirësuar nënfraksionet e lipoproteinës, dhe sa janë të rëndësishme janë ato në skemën e përgjithshme të shëndetit?

Ndonjëherë ju rekomandohet të bëni një  testim të përparuar të lipoproteinës, i cili është një version më i detajuar dhe gjithashtu më i kushtueshëm i një kolesteroli standard ose testi lipidesh.

Në përgjithësi, mjekët nuk janë adhurues i këtij lloji të testimit, sepse nuk ka asnjë provë të fortë që rezultatet janë të dobishme në ndonjë mënyrë konkrete ose japin informacion që mund të përmirësojë shëndetin e një personi. Për të kuptuar pse, një sfond i vogël për kolesterolin dhe rolin e tij në sëmundjet e zemrës mund të ndihmojë.

Një yndyrë e verdhë, që gjendet në qelizat në të gjithë trupin, udhëton nëpër rrjedhën e gjakut në grimca të imëta, të mbuluara me proteina të quajtura lipoproteina.

Pjesa lipidike e këtyre grimcave përmban si kolesterolin ashtu edhe trigliceridet, një lloj yndyre që përdoret për të ruajtur energjinë dhe dërguar atë në muskujt .

Grimcat më të vogla dhe më të dendura janë lipoproteinat me densitet të lartë (HDL). Ato heqin kolesterolin nga muret e arterieve dhe e kthejnë atë në mëlçi për sekretim. Në të kundërt, grimcat e dëmshme te lipoproteinës me densitet të ulët (LDL) lënë  kolesterolin në qelizat në murin e arterieve, duke krijuar pllaka bllokuese të arterieve që mund të shkaktojë një sulm në zemër ose lloje të caktuara të goditjes. Kjo është arsyeja pse kolesteroli LDL nganjëherë quhet kolesterol “i keq”, ndërsa kolesteroli HDL quhet kolesterol “i mirë”.

Në përgjithësi, sa më i lartë është kolesteroli LDL, aq më I madh është rreziku i një sulmi të parë në zemër ose i një sulmi të përsëritur në zemër. Por shumë njerëz të diagnostikuar me sëmundje të zemrës kanë nivele LDL që nuk janë aq të larta. Rezulton se grimcat LDL nuk janë krijuar të gjitha të barabarta. LDL më i vogël, më pak i ngjeshur do një kohë më të lehtë për t’u futur në arterie. Grimcat më të mëdha, mund të jenë më pak të rrezikshme. Testimi i përparuar i lipoproteinës mat madhësinë, shpërndarjen dhe numrin e këtyre nënndarjeve, si dhe një proteinë në LDL të quajtur apolipoproteina B (apoB), e cila gjithashtu ka qenë e lidhur me një rrezik më të lartë të sëmundjeve të zemrës.

Këtu është problemi, sidoqoftë: Nëse dikush ka nivele të larta të nën-pjesëzave që mendohet se rrisin potencialisht rrezikun e sëmundjes së zemrës , a do të kaloni në një dozë më të lartë apo një ndihmë statike më intensive? Në pritje të një kërkimi shtesë, ne mund ta dimë atë përgjigje në disa vjet. Por tani për tani, është e paqartë.

Thënë kështu, vlerat lipide duken mjaft të mira. Fakti që ju jeni në një peshë të shëndetshme dhe ushtroni rregullisht do të thotë që ju po bëni dy nga gjërat më të rëndësishme që mund të bëni për të ulur sulmin në zemër dhe rrezikun nga goditja në zemër.