MENU
klinika

Kërkoni “rrënjën” e problemit

Edhe ju shqetësoheni nga rrallimi i flokëve?!

16.08.2020 - 16:50

Humbja e flokëve tek gratë mund të shkaktohet nga shkaqe të shumta, dhe disa janë të shërueshme.

Ndërsa rënia e flokëve shpesh mendohet si problemi i një burri, të paktën një e treta e grave do të përjetojnë rrallimin e flokëve në një moment të jetës së tyre. Ka shumë shkaqe të ndryshme të humbjes së flokëve. Disa janë të lidhura me inflamacion në trup. Për dallim nga burrat, gratë zakonisht përjetojnë flokë të rralluar pa tullacëri. Në shumë raste, kjo humbje e flokëve mund të stabilizohet me trajtim, dhe mund të jetë e kthyeshme. Kur nuk është kështu, ka një numër qasjesh të reja kozmetike që mund të ndihmojnë.


Kuptimi i humbjes së flokëve.

Hapi i parë në trajtimin e rrallimit të flokëve është përcaktimi asaj që po ndodh brenda trupit.Disa humbje të flokëve janë normale. Të gjithë humbasin flokët si pjesë e ciklit të rritjes natyrore të flokëve, i cili ndodh në tre faza:

Faza e anagjenit i referohet kur një fije floku po rritet në mënyrë aktive. Kjo fazë mund të zgjasë diku nga dy deri në tetë vjet.


Faza e katagjenës është një fazë e shkurtër tranzicioni që zgjat deri në tre javë. Në këtë pikë flokët kanë ndalur të rriten dhe po përgatiten të bien.

Faza e telogjenit është pjesa e ciklit të flokëve kur flokët shkeputen nga gjëndra (struktura që prodhon dhe mban flokët). Pas flokëve të rënë, gjëndra më pas qëndron e fjetur, zakonisht për rreth tre muaj, përpara se të fillojë të mbështjellë një qime të re.

Disa njerëz mund të humbasin njëqind ose më shumë fije floku çdo ditë si rezultat i këtij cikli të rritjes natyrore . Humbja normale e flokëve është shumë individuale. Mund të jetë normale që disa njerëz të himbasin 150 qime në ditë . Por për dikë tjetër mund të jetë më ekstrem. Shumica e njerëzve kanë një kuptim se sa flokë është normale që ata të humbasin. Nëse papritmas vëreni më shumë flokë që bien sesa zakonisht,  ose flokët duken se janë duke u holluar dukshëm, mund të jetë një shenjë se diçka nuk është në rregull.


Shkaqet themelore për humbjen e flokëve

Probleme të shumta mund të shkaktojnë humbjen e flokëve. Disa janë të jashtme, të tilla si marrja e ilaçeve të caktuara, shpesh kapja që tërheq flokët shumë, apo edhe një ngjarje stresuese siç është operacioni. Në raste të tjera, rrallimi shkaktohet nga diçka që ndodh brenda trupit – pë shembull, një problem i tiroides, një ndryshim i hormoneve, një shtatëzani e kohëve të fundit ose një gjendje inflamatore. Humbja e flokëve mund të jetë gjithashtu gjenetike.

Shkaku më i zakonshëm i humbjes së flokëve tek gratë është një gjendje gjenetike e njohur si humbje e flokëve me model femëror, ose alopecia androgjenike. Për dallim nga burrat me balle të modelit mashkull, të cilët zakonisht humbasin flokët nga pjesa e përparme e kokës, gratë mund të vërejnë një zgjerim të pjesës në pjesën e sipërme të kokës. Shpesh fillon kur një grua është në vitet 40 ose 50, pasi fillesat e reja të flokëve rriten më ngadalë. Gjëndra gjithashtu ndryshon, dhe flokët e rinj që rriten në të janë më të imët dhe më pak të fortë. Ju mund të përjetoni këtë lloj të humbjes së flokëve nëse trashëgoni gjene të caktuara nga njëri ose të dy prindërit, por gjithashtu mund të nxitet nga ndërrime hormonale që ndodhin gjatë menopauzës.

Një nxitje tjetër për humbjen e flokëve tek gratë është një gjendje inflamatore që prek kokën. Kjo mund të jetë ekzemë, psoriasis, ose një gjendje e quajtur alopeci fibrozuese frontale, e cila zakonisht shkakton dhëmbëza dhe humbje të flokëve – nganjëherë të përhershme – në pjesën e përparme të kokës sipër ballit. Kjo gjendje duket se po bëhet më e zakonshme, por “askush me të vërtetë nuk e di pse”.


Është  gjithashtu e paqartë se çfarë e shkakton alopecinë e fibrozës frontale, por edhe faktorët mjedisorë dhe gjenetikë mund të përfshihen.

Shkaqe të tjera të zakonshme të humbjes së flokëve përfshijnë përdorimin e tepërt të produkteve të dëmtuara të flokëve ose mjeteve të tilla si tharësit dhe pajisjet e tjera që ngrohin flokët. Sëmundja themelore, kushtet autoimune si lupus, mangësi ushqyese ose pabarazitë hormonale gjithashtu mund të shkaktojnë rënien e flokëve.

Ilaçet për të trajtuar humbjen e flokëve

Trajtimi për humbjen e flokëve varet nga shkaku themelor. Ndonjëherë thjesht trajtimi i një gjendje mjekësore që është duke shkaktuar humbjen e flokëve do të jetë e mjaftueshme që flokët të rigjenerohen. Në raste të tjera, një grua mund të konsiderojë një ilaç ose një trajtim tjetër për të zëvendësuar ose rigjeneruar flokët e humbur.

Minoxidil (Rogaine), një përgatitje e aplikuar në lëkurën e kokës, aktualisht konsiderohet standardi i artë për të trajtuar humbjen e flokëve. Nëse funksionon varet nga lloji i humbjes së flokëve që keni. Është  në dispozicion në farmaci, por prodhon efekte anësore te disa persona, përfshirë irritimin e lëkurës ose rritjen e flokëve në vendet ku nuk dëshirohet.


Një ilaç tjetër që përdoret ndonjëherë për humbjen e flokëve femra është finasteride (Propecia). Ky ilaç aprovohet vetëm për përdorim te burrat, por mjekët ndonjëherë e përshkruajnë atë dhe për gratë pas menopauzës Spironolactone (Aldactone) është një ilaç tjetër që mjeku mund ta konsiderojë nëse mendon se humbja e flokëve mund të nxitet hormonalisht.