MENU
klinika

Shkaku... rezistenca ndaj atibiotikëve

Foshnja shtrohet me urgjencë në spital me meningjit

10.08.2020 - 21:20

Bakteret rezistente ndaj antibiotikëve ndikuan në trajtimin e meningjitit në një spital kryesor të fëmijëve në Uashington.

Ky rast i vetëm në Spitalin Kombëtar të Fëmijëve ngre shqetësimin për rezistencën e ilacit në bakterin e zakonshëm që shkaktoi infeksionin, dhe studiuesit thonë se kjo mund të ndryshojë procedurat laboratorike dhe klinike në të gjithë botën.

Normalisht, kur mjekët dyshojnë për herë të parë në meningjit tek fëmijët, ata zakonisht japin ceftriaxone me spektër të gjerë antibiotik, i cili vepron kundër një gamë të gjerë të baktereve që shkaktojnë sëmundje. Kur organizmi i meningjitit identifikohet përmes testeve laboratorike, përdoren penicilinë ose ampicilinë, shpjeguan studiuesit.

Personave që kanë pasur kontakte të ngushtë me pacientët u jepet edhe ciprofloxacin si një masë paraprake. Në këtë rast, një foshnjë 5 muajshe u dërgua në dhomën e urgjencës pas gjashtë ditësh nga ethet dhe kongjestioni. Meningjiti i veçantë i foshnjës përmbante një enzimë që e bën mikrobin rezistent ndaj penicilinës dhe ampicilinës, por edhe ndaj ciprofloxacinës.

Spitali dërgoi mostra të baktereve rezistente në disa agjenci shëndetësore, përfshirë Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, për t’u krahasuar me mostrat e tjera.

“Këto baktere nuk do të kishin qenë të ndjeshme ndaj antibiotikëve të zakonshëm që normalisht do t’i përdorim për këtë infeksion, kështu që është plotësisht e mundur që infeksionet e shkaktuara nga këto baktere të mund të ishin trajtuar në mënyrë jo të duhur, nëse mjekët përdorën protokollin standard,” bashkëautori Dr. Tha Gillian Taormina në një njoftim për lajmet në spital. Ai është një bashkëpunëtor në sëmundjet infektive pediatrike.

Taormina tha se gjendja e foshnjës u përmirësua pas shtatë ditësh në ceftriaxone. Të afërmit dhe kontaktet e tjera u trajtuan me rifampinën e antibiotikut. Edhe pse ky rast pati një rezultat të mirë, ajo nënvizon shqetësimin në rritje për rezistencën e antibiotikëve në infeksionet e tjera të meningjitit. Taormina dhe bashkëautori Joseph Campos thanë se numri në rritje i baktereve rezistente ndaj antibiotikëve bën thirrje për partneritete të ngushta midis mjekëve të sëmundjeve infektive dhe laboratorëve të mikrobiologjisë. Campos është drejtor i Laboratorit të Diagnostikës Molekulare Molekulare të Sëmundjeve Infektive të spitalit.

Raporti u botua në internet 3 gusht në Gazetën e Shoqërisë së Sëmundjeve Infektive të Pediatrisë.