MENU
klinika

Kujdes kur i përdorni!

Këto ilaçet mund të ndikojnë në nivelet e vitaminës B12 në trup

13.08.2020 - 17:05

Në të gjithë grupin e vitaminave, B12 shpesh anashkalohet. Por është thelbësore për bërjen e qelizave nervore dhe të kuqe të gjakut, si dhe ADN së bashku me shumë procese të tjera të trupit.

Të rriturit dhe adoleshentët kanë nevojë për vetëm 2.4 mikrogramë në ditë, por ju mund ti “bini shkurt” edhe për këtë sasi të vogël.

Ju jeni në rrezik të veçantë të mungesës së B12 nëse jeni vegjetarian sepse prodhimet  shtazore, si mishi dhe qumështi, janë ushqimet e vetme që e ofrojnë atë. Nëse keni një problem shëndetësor që ndikon në përthithjen e lëndëve ushqyese, si sëmundja  Crohn, keni kryer një operacion bariatrik ose keni marrë ilaçe të caktuara, ju gjithashtu rrezikoni. Po kështu bëjnë njerëzit mbi 50 vjec për shkak të ndryshimeve në acidet në stomak.

Ilaçet e zakonshme që mund të ndikojnë në nivelet e vitaminës B12 në trup:

PPI si omeprazole (Prilosec) dhe lansoprazole (Prevacid), që përdoren për trajtimin e urthit ose (GERD).

Antagonistët e receptorit H2 si famotidina (Pepcid) dhe ranitidina (Zantac), gjithashtu përdoren për trajtimin e atyre dhe kushteve të tjera.

Metformin, ilaçi i diabetit.

stoku i ilaceve-konica.al

Një mangësi mund të zhvillohet ngadalë me kalimin e kohës ose të shfaqet mjaft shpejt. Shenjat e mundshme paralajmëruese përfshijnë probleme emocionale ose të të menduarit, lodhje, dobësi, humbje peshe, kapsllëk dhe mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë. Këto mund të jenë gjithashtu simptoma të shumë kushteve të tjera, por duhet vetëm një test gjaku për të diagnostikuar një mungesë të vitaminës B12.

Nëse nuk hani ushqime të bazuara në kafshë, mund të rritni B12 me ushqime të fortifikuara të sojës ose produkte drithërash . Dhe nëse mungesa është e rëndë, do të merrni mjaftueshëm përmes një shtese multivitamine. Kur mangësia është më serioze, mjeku mund t’ju japë një e dozë injeksioni  B12 për të sjellë nivelin në normalitet.

Kur mjeku është i sigurt dhe ju rekomandon doza të vitaminës B12 , është i vetëdijshëm për çdo ilaç që po merrni për të shmangur ndërveprimet negative.