MENU
klinika

Cili është ndryshimi?

Koma apo gjendja e vazhdueshme vegjetative

16.08.2020 - 21:15

Koma është një gjendje e thellë dhe e zgjatur e pavetëdijes që vjen nga sëmundja, dëmtimi ose helmimi. Fjala” komë” zakonisht i referohet gjendjes në të cilën një person duket se është në gjumë, por nuk mund të  zgjohet.

Gjendja e vazhdueshme vegjetative i referohet një forme tjetër të vetëdijës së ndryshuar, në të cilën personi duket të jetë zgjuar, por nuk i përgjigjet kuptimisht botës së jashtme. Në këtë gjendje, sytë e personit mund të jenë të hapura dhe mund të ketë disa zverdhje, kërcitje ose vokale të tjera. Në të dy rastet, pacienti është i gjallë, por truri nuk funksionon plotësisht.

Disa shkaqe të komës përfshijnë:

Trauma e kokës, siç mund të pësojë një aksident automobilistik, lëndime sportive ose dëmtim në rënie

Komplikimi i një sëmundje themelore, të tilla si çrregullimi i krizave, diabeti ose dështimi i mëlçisë ose veshkave

Helmimi, zakonisht përfshin një mbidozë të barnave që depresojnë sistemin nervor, të tilla si narkotikët, qetësuesit ose alkooli

Goditje

Koma rrallë zgjat më shumë se një muaj dhe zakonisht përfundon më shpejt. Koma mund të përkeqësohet për t’u bërë një gjendje e vazhdueshme vegjetative.

Simptomat

Një person në gjendje kome do të jetë i pavetëdijshëm dhe i paaftë për të komunikuar. Ai nuk do t’i përgjigjet dritës, tingullit ose dhimbjes. Personi mund të zgjasë krahët dhe këmbët në mënyra të pazakonta, por nuk do të shfaqë lëvizje me qëllim. Në gjendje kome të thellë, zonat e trurit që kontrollojnë frymëmarrjen mund të preken, dhe personi mund të ketë nevojë të mbahet gjallë nga një frymëmarrës artificial (një paisje mekanike e frymëmarrjes).

Një person në gjendje të vazhdueshme vegjetative do të jetë në gjendje të marrë frymë pa ndihmë. Do  të ketë cikle të të qenit zgjuar dhe në gjumë. Gjatë cikleve të zgjimit, personi mund të reagojë ndaj dhimbjes fizike dhe mund të lëvizë, por lëvizja nuk do të ketë qëllim.

Diagnoza

Koma është zakonisht një diagnozë e drejtpërdrejtë sepse shenjat e pavetëdijës dhe mosrespektimi janë të qarta. Shkaku i komës mund të jetë më i vështirë për t’u përcaktuar.Kur koma rezulton nga dëmtimi traumatik i kokës, shkaku zakonisht është i qartë. Të dhëna të tjera për shkakun e komës mund të jenë të disponueshme nga njerëzit që kanë thirrur për ndihmë. Për shembull, vëzhguesit mund t’u tregojnë mjekut nëse personi merrte shumë ilaçe, cilat simptoma ndodhën  menjëherë para komës dhe sa shpejt personi humbi vetëdijen. Mjekët gjithashtu do të duan të dinë në lidhje me historinë mjekësore të pacientit, sepse disa çrregullime mund të çojnë në gjendje kome, duke përfshirë diabetin, çrregullimin e krizave  dhe zemrën, mushkëritë, mëlçinë, veshkat ose sëmundje të tjera. Një ekzaminim fizik mund të japë të dhëna të tjera. Për shembull, një mbidozë narkotike shkakton bebe të syrit shumë të vogla (pinpoint) që nuk reagojnë ndaj dritës së ndritshme.

Testet specifike që mund të përdoren për të diagnostikuar komën, përfshijnë:

Testet e gjakut dhe urinës për të kontrolluar sëmundjen, çrregullimet metabolike ose toksinat. Imazhe rezonancë magnetike ose tomografi të llogaritur për të kërkuar gjakderdhje në tru, tumore, infeksion ose goditje nga ulja e rrjedhës së gjakut.

Elektroencefalogram (EEG), një grafik i daljes elektrike të trurit, i cili mund të tregojë një çekuilibër metabolik ose një aktivitet të vazhdueshëm të krizës . Një EEG mund të jetë gjithashtu e dobishme për të përcaktuar nëse ka ndonjë aktivitet elektrik në tru. Nëse nuk ka aktivitet elektrik në EEG të përsëritura dhe nuk gjendet ndonjë shkak i kthyeshëm, pacienti ka vdekur në tru dhe trajtimi është i kotë. Punksioni lumbal (trokitje kurrizore) për të ekzaminuar lëngun cerebrospinal për shenja të meningjitit dhe encefalitit.

Trajtimi

Trajtimi fillon me uljen e dëmtimit të mëtejshëm të trurit. Mjekët duhet të pastrojnë rrugët e frymëmarrjes së pacientit në mënyrë që ai të jetë në gjendje të marrë frymë. Në disa raste, personi do të duhet të vihet në një ventilator mekanik (makinë frymëmarrjeje).

Trajtimi specifik do të varet nga shkaku i komës. Për shembull, nëse koma ishte shkaktuar nga trauma në kokë, do të bëhen përpjekje për të ndaluar çdo gjakderdhje ose ënjtje në tru. Nëse koma ishte shkaktuar nga një sëmundje, mjekët do të përpiqen ta kthejnë atë duke trajtuar gjendjen themelore. Nëse helmimi shkaktoi komën, mjekët mund të japin ilaçe për të kundërshtuar efektet depresive të substancës që shkaktoi komën.

Pasi që personi të trajtohet siç duhet për shkakun e menjëhershëm të komës, trajtimi do të përqendrohet në kujdesin mbështetës. Kjo zakonisht përfshin sigurimin që pacienti nuk do të mbytet, duke u siguruar që muskujt dhe ligamentet të qëndrojnë fleksibël, duke siguruar ushqimin e duhur dhe marrjen e masave paraprake për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve, siç është pneumonia. Për shkak se një person në gjendje kome nuk mund të lëvizë vetë, është e rëndësishme që trupi të rrotullohet periodikisht për të parandaluar shtresat e shtratit.