MENU
klinika

Mos e injoroni!

Kur duhet të shqetësoheni për një kollë të vazhdueshme?

27.08.2020 - 16:48

Për shumicën e burrave, kollitja kronike ngre spektrin e kancerit. Por a është vërtet kanceri një shkak i zakonshëm i një kollë që zgjat? Dhe nëse nuk është, çfarë mund ta shkaktojë?

Kolla është në të vërtetë një “lojtar” jetësor në mbrojtjen e trupit kundër sëmundjeve. Kollitja shtyn mukozën, mikrobet dhe grimcat e huaja nga trakti respirator, duke mbrojtur mushkëritë nga infeksioni dhe inflamacioni.

Për më tepër, nervat që shkaktojnë kollën në traktin respirator mund të irritohen nga infeksionet, alergjitë, ajri i ftohtë, tumoret, tymi, pluhuri ose lëngjet normale trupore. Prandaj nuk është çudi që kaq shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë një kollë. Askush nuk shqetësohet për kollën e rastit. Dhe shumica e njerëzve janë të vetëdijshëm se shumë sëmundje, duke filluar nga ethet e sanëzit dhe ftohja e zakonshme deri në bronkit dhe pneumoni – shkaktojnë kollë të përsëritur që zakonisht zbehet brenda disa ditëve deri në disa javë. Në të kundërt, një kollë kronike përcaktohet si ajo që zgjat më shumë, ndonjëherë që zgjat me muaj apo edhe vite.

Dhjetra gjendje mund të shkaktojnë një kollë të përsëritur, të vazhdueshme, pjesa e më e madhe shkaktohet nga vetëm pesë gjendje kryesore: pikat postnumale, astma, sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD), bronkiti kronik dhe trajtimi me një frenues ACE, i përdorur për presion të lartë të gjakut ose dështimi i zemrës.

Mos e injoroni një kollë kronike, por gjithashtu mos u frikësoni vetëm sepse keni kollitur për më shumë se tre ose katër javë. Shkaku zakonisht mund të gjendet pa teste të hollësishme, dhe problemi shpesh mund të korrigjohet me trajtime të thjeshta.

Por nëse jeni duhanpirës me një kollë të zgjatur, nëse kolla sjell gjak ose shumë pështymë, ose shoqërohet me simptoma të tilla si ethe, humbje peshe ose djersitje gjatë natës, këshillohuni me mjekun asnjë pa vonesë pasi mund të jetë shenjë e një gjendjeje më serioze për shëndetin.