MENU
klinika

Mund ta kryeni dhe ju

Ky test do t’ju tregoje nëse keni probleme me enët e gjakut

01.08.2020 - 18:48

Çfarë është testi i antitrupave citoplazmikë antineutrofil (ANCA)?

Ky test kërkon antitrupa citoplazmikë antineutropil (ANCA) në gjak. Antitrupat janë proteina që sistemi imunitar bën për të luftuar substancat e huaja si viruset dhe bakteret. Por qelizat ANCA sulmojnë qelizat e shëndetshme të njohura si neutrofile (një lloj qelizë të bardhë të gjakut) gabimisht. Kjo mund të çojë në një çrregullim të njohur si vaskuliti autoimun. Vaskuliti autoimun shkakton inflamacion dhe ënjtje të enëve të gjakut.

Enët e gjakut transportojnë gjak nga zemra në organet, indet dhe sistemet e tjera .Llojet e enëve të gjakut përfshijnë arteriet, venat dhe kapilarët. Inflamacioni në enët e gjakut mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore. Problemet ndryshojnë në varësi të të cilave  enë të gjakut dhe sisteme të trupit preken.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të ANCA. Secila synon një proteinë specifike brenda qelizave të bardha të gjakut:

 • PANCA, e cila synon një proteinë të quajtur MPO (myeloperoxidase)
 • CANCA, e cila synon një proteinë të quajtur PR3 (proteinaaza 3)

Testi mund të tregojë nëse keni një ose të dy llojet e antitrupave. Kjo mund të ndihmojë mjekun të diagnostikojë dhe trajtojë çrregullimin tuaj.

Për çfarë përdoret?

Një test ANCA përdoret më shpesh për të zbuluar nëse keni një lloj vaskuliti autoimun. Ekzistojnë lloje të ndryshme të këtij çrregullimi. Të gjitha ato shkaktojnë inflamacion dhe enjtje të enëve të gjakut, por secili lloj prek enët e ndryshme të gjakut dhe pjesët e trupit. Llojet e vaskuliteve autoimune përfshijnë:

Granulomatoza me polangjit (GPA), e quajtur më parë sëmundja e Ëegener. Më së shpeshti prek mushkëritë, veshkat dhe sinuset.

Polangangjiti mikroskopik (MPA). Ky çrregullim mund të ndikojë në disa organe në trup, duke përfshirë mushkëritë, veshkat, sistemin nervor dhe lëkurën.

Granulomatoza eozinofile me polangjit (EGPA), e quajtur më parë sindromi Churg-Strauss. Ky çrregullim zakonisht prek lëkurën dhe mushkëritë. Shpesh shkakton astmë.

Polyarteritis nodosa (PAN). Ky çrregullim më shpesh prek zemrën, veshkat, lëkurën dhe sistemin nervor qendror.

Një test ANCA mund të përdoret gjithashtu për të monitoruar trajtimin e këtyre çrregullimeve.

Pse më duhet një test ANCA?

Mjeku  mund të urdhërojë një test ANCA nëse keni simptoma të vaskulitit autoimun. Simptomat përfshijnë:

 • Ethe
 • Lodhje
 • Humbje peshe
 • Dhimbje muskulore dhe / ose të nyjeve

Simptomat  mund të ndikojnë gjithashtu në një ose më shumë organe specifike në trupin. Organet e prekura zakonisht dhe simptomat që shkaktojnë përfshijnë:

 • Skuqje
 • Shikim i turbullt
 • Humbja e shikimit
 • Probleme me sytë
 • Tingëllimë në veshë
 • Humbje dëgjimi
 • Bllokim i sinuseve
 • Dhimbje në sinus
 • Humbje e nuhatjes
 • Gjakderdhjet nga hunda
 • Skuqje në lëkurë
 • Dhimbje apo ulçerë, një lloj dhimbje e thellë që është e ngadaltë për t’u shëruar dhe që vazhdon të kthehet
 • Kollë
 • Probleme  me frymëmarrjen
 • Dhimbje gjoksi
 • Gjaku në urinë
 • Urina e shkumëzuar, e cila është shkaktuar nga proteina në urinë
 • Nuhatje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në pjesë të ndryshme të trupit

Nëse rezultatet tuaja të ANCA tregojnë se keni vaskulit autoimun, ekzistojnë mënyra për të trajtuar dhe menaxhuar gjendjen. Trajtimet mund të përfshijnë ilaçe, terapi që heqin përkohësisht ANCA nga gjaku ose kirurgji.