MENU
klinika

Më thjesht seç mendonit!

Ky test diagnostifikon shkaqet e infertilitit

16.08.2020 - 18:44

Histeroskopia është një procedurë që lejon një gjinekolog të shikojë brenda mitrës. Histeroskopi është një tub i gjatë, rreth madhësisë së një shtize, e cila ka një pajisje shikimi të integruar. Histeroskopia është e dobishme për diagnostikimin dhe trajtimin e disa problemeve që shkaktojnë infertilitet, dështime dhe gjakderdhje anormale të menstruacioneve. Ndonjëherë procedurat e tjera, siç është laparoskopia, bëhen në të njëjtën kohë me histeroskopinë.

Si të përgatitem për këtë test?

Koha që planifikoni këtë test mund të jetë e rëndësishme. Gjinekologu është në gjendje të marrë pamjen më të mirë të rreshtimit të mitrës gjatë javës pas ciklit. Nëse keni cikle të rregullta, është e dobishme për ju të parashikoni kohën e ciklit të ardhshëm dhe të planifikoni të bëni histeroskopinë gjatë javës në vijim.

Tregoni mjekut  nëse keni pasur ndonjëherë një reagim alergjik ndaj lidokainës ose ilaçit mpirëse të përdorur nga dentisti. Diskutoni paraprakisht opsione të ndryshme për anestezi.

Nëse mjeku planifikon të ju jap ndonjë ilaç kundër ankthit para procedurës, ose nëse do të bëni teste të tjera në të njëjtën kohë si histeroskopia, mund t’ju thuhet që të mos hani ose pini për tetë orë ose më shumë para testit . Pak para provës, duhet të zbrazni fshikëzën.

Çfarë ndodh kur kryhet testi?

Kjo procedurë mund të bëhet me anestezi lokale, rajonale ose të përgjithshme. Anestezia lokale kërkon injeksione të ilaçeve për të mpirë indet që rrethojnë qafën e mitrës. Ju mbeteni zgjuar gjatë procedurës dhe mund të ndjeheni ngërçe në legen.Anestezia rajonale për histeroskopinë bëhet ose me bllok kurrizor ose me bllok epidural. Për këtë lloj anestezie, një ilaç injektohet përmes një gjilpërë ose tubi në shpinë nga një anesteziolog. Ju jeni zgjuar për procedurën, por nuk ndjen dhimbje nga rajoni i legenit.

Nëse jeni duke bërë procedura të tjera (të tilla si laparoskopia) të bëra në të njëjtën kohë me histeroskopi, mund të keni anestezi të përgjithshme, e cila ju bën të flini gjumë, në mënyrë që të jeni të pavetëdijshëm gjatë procedurës. Anestezia e përgjithshme administrohet nga një anesteziolog, i cili kërkon që të thithni një përzierje të gazrave përmes një maskë. Pasi efekti i anestezionit të bëhet efektiv, një tub mund të vendoset në fyt për t’ju ndihmuar të merrni frymë.

Çfarë  rreziqesh ka nga prova?

Pas procedurës, mund të keni gjakderdhje të lehtë vaginale dhe dhimbje barku për një ose dy ditë. Ndonjëherë një sasi e vogël e gazit që përdoret për të zgjeruar mitrën mund të “notojë” deri në majë të barkut dhe të mbetet atje për një ose dy ditë para se të shpërndahet. Kjo mund të shkaktojë dhimbje të shpatullave. Disa pacientë përjetojnë nauze nga ilaçet e përdorura për anestezi ose ankth. Disa nga procedurat që janë bërë së bashku me histeroskopinë kanë rreziqe të tyre. Ju duhet të pyesni mjekun  për rreziqe të veçanta që mund të vijnë së bashku me procedurat shtesë të planifikuara për ju.

A duhet të bëj ndonjë gjë të veçantë pasi të mbarojë testi?

Nëse e keni bërë testin me anestezi lokale, mund të shkoni menjëherë në shtëpi. Nëse keni anestezi regjionale ose të përgjithshme, do t’ju duhet të qëndroni disa orë për tu vëzhguar nga mjeku . Nëse keni anestezi të përgjithshme ose ilaçe kundër ankthit, nuk duhet të vozitni ose pini alkool pas testit. Duhet  të njoftoni mjekun tuaj nëse keni ethe mbi 38 gradë celcius, dhimbje të forta të barkut ose gjakderdhje të rëndë.

Sa kohë duhet që të dal rezultati i testit?

Mjeku  mund t’ju tregojë se çfarë u pa menjëherë pas histeroskopisë. Nëse hiqet një kampion biopsie, analiza mund të zgjasë disa ditë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma antifosfolipid

Abortet shpesh ndodhin nga ky shkak!

COVID-19/ Dërgohen në Spitalin Infektiv

Mbyllet pavioni i aborteve dy mamitë pozitive me virus