MENU
klinika

Efekte pozitive apo negative?

Lidhja aspirinës dhe traktatit tretës

14.08.2020 - 15:30

Shkencëtarët vazhdojnë të hulumtojnë përfitimet shëndetësore përkundrejt rreziqeve të terapisë me aspirinë. Një analizë e re sugjeron që marrja e aspirinës mund të mbrojë kundër disa llojeve të kancereve të traktit tretës.

Studiuesit ekzaminuan 113 studime vëzhguese të kancerit në popullatën e përgjithshme. Ata zbuluan se individët që merrnin aspirinë rregullisht – të paktën një ose dy tableta në javë – kishin nivele të konsiderueshme më të ulëta të kancerit të zorrëve, stomakut, fshikëzës së tëmthit, ezofagut, pankreasit dhe mëlçisë, krahasuar me njerëzit që nuk morën aspirinë.

Në mënyrë të veçantë, përdorimi i aspirinës ishte i lidhur me 27% më pak kancere të zorrëve, 33% më pak kancere të ezofagut, 36% më pak kancere në stomak dhe 22% më pak kancere të pankreasit. Studiuesit gjithashtu u përqëndruan në efektin e dozës ditore të aspirinës në mënyrë specifike në kancerin e zorrëve. Ata shikuan tre nivele dozash: të ulëta (100 mg), të rregullta (325 mg) dhe të larta (500 mg).

Rezultatet treguan se sasi më të larta ishin të lidhura me mbrojtje më të madhe. Për shembull, një dozë e aspirinës prej 75 deri 100 mg në ditë (e barabartë me një tabletë me dozë të ulët) u shoqërua me një ulje prej 10% të kancerit të zorrëve në krahasim me mos marrjen e aspirinës. Një dozë ditore prej 325 mg ishte e lidhur me një ulje prej 35%, dhe 500 mg në ditë shoqërohej me një ulje 50%.

Studiuesit spekuluan se përfitimi mund të pasqyrojë aftësinë e aspirinës për të luftuar inflamacionin dhe mpiksjen e gjakut. Sidoqoftë, ata gjithashtu vunë re se lidhja midis aspirinës dhe kancerit ishte vetëm një studim dhe se mjekët nuk vërtetojnë se aspirina në të vërtetë zvogëlon rrezikun e kancerit.

Dhe, aspirina mund të rrisë rrezikun e efekteve anësore si gjakderdhja në stomak. Njerëzit gjithmonë duhet të këshillohen me mjekun përpara se të marrin rregullisht aspirinën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja kur duhet të shqetësoheni

A është e rrezikshme gjakderdhja në hundë?

Mësoni efektet anësore

Aspirina dhe sëmundjet e zemrës