MENU
klinika

Koma, paralizë dhe... rehabilitim

Një rrugë e gjatë për rikuperimin e të mbijetuarit nga COVID

02.08.2020 - 12:55

Për Ronin dhe shumë pacientë si ai, beteja me COVID-19 nuk mbaroi kur ai la spitalin.

Nga udhëtimi me ambulancë në ditën kur u zgjua më në fund nga një gjendje kome e shkaktuar mjekësisht, pesë javë më vonë, Roni nuk kujton asgjë. Ai humbi më shumë se një muaj të jetës së tij. Por dalja nga koma ishte vetëm fillimi i një rruge të gjatë për t’u rikuperuar. Ana e majtë e trupit të tij ishte e paralizuar – rezultati i mundshëm i qetësimit për javë të tëra dhe një shenjë e mundshme e dëmtimit nervor, të cilat studimet kanë treguar se koronavirusi mund të shkaktojë.

“Kur u zgjova nga koma, mund të flisja, por u frikësova sepse nuk mund ta lëvizja dorën e majtë – dhe unë jam mengjarash,” tha Roni .”Dora ishte plotësisht e padobishme dhe nuk mund të lëvizja asgjë në anën e majtë.”

Në mes të majit, dy javë pasi u zgjua dhe u lirua nga një ventilator, u transferua në një strukturë akute të rehabilitimit në spital. Rehabilitimet akute trajtojnë  pacientët pasi largohen nga njësia e kujdesit intensiv në spital. Në mënyrë tipike, pacientët janë rikuperuar nga dëmtimi ose gjendja që i dërgoi ata në spital – qoftë një goditje në tru, dëmtim i palcës kurrizore ose humbje e një gjymtyrë – por ato ende kanë aftësi të kufizuara të konsiderueshme. Kur Roni arriti atje, funksioni  në veshka ishte i ulët dhe ai po merrte dializë, kishte një presion të thellë, një lëndim i zakonshëm në mesin e njerëzve që janë në shtrat. Ai ende kishte paralizë në anën e majtë dhe dobësi në të gjithë trupin. Roni dhe pacientë të tjerë COVID-19 punuan me një grup specialistësh për të rifituar aftësitë e dëmtuara nga sëmundjet e tyre. Ato përfshijnë terapistë fizikë dhe profesionale, terapistë të të folurit dhe gëlltitjes, psikologë dhe punonjës socialë.

Rehabilitimi akut ka të bëjë me rivendosjen e pavarësisë, funksionit dhe cilësisë së jetës në jetën e mëparshme të një pacienti, çfarëdo dëmtimi që kanë pasur. Meqenëse koronavirusi mund të shkatërrojë mushkëritë, shumë pacientë arrijnë në rehabilitim dhe kanë nevojë për oksigjen për të marrë frymë. Terapistët e frymëmarrjes i ndihmojnë ata të rikuperojnë funksionin e mushkërive.

Për ata që humbasin aftësinë për të folur, ndoshta për shkak të një goditje të pësuar gjatë sëmundjes së tyre, ekziston terapia e të folurit. Dhe shumë pacientë COVID-19 vuajnë gjithashtu emocionalisht.

Shumë prej këtyre pacientëve kishin çrregullimin e stresit post-traumatik. Kur kaloni diçka të tillë, dhe keni qenë vetëm në spital pa familje, është shumë e vështirë. “Ka diçka që i ndodh trupit kur je në një ventilator për një periudhë të gjatë kohore,” shpjegoi Roni. “Nëse nuk jeni në gjendje të ecni, muskujt tuaj  dekondifikuar”.

Por shumë nga problemet që prekin pacientët COVID-19 janë të njohura për qendrat e rehabilitimit, pasi kalimi i kohës në një njësi të kujdesit intensiv mund të ketë efekte të ngjashme tek njerëzit, pavarësisht nga gjendja e tyre.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Manastirliu flet për rolin e mjekut të familjes gjatë pandemisë

’40 mijë konsulta online me të sëmurët kronikë në 2 javë’

Këngëtari shqiptar jep lajmin e shumëpritur

‘Jemi shëruar nga koronavirusi, presim të dalim nga Infektivi’