MENU
klinika

RT/ Sa do i kushtojë botës mbyllja e prodhimit për 100 ditë?

Pandemia, dy herë më e keqe sesa Lufta e Botës!

11.08.2020 - 08:47

Ndërprerjet e prodhimit të shkaktuara nga shpërthimi Covid-19 mund t’i kushtojnë ekonomisë globale dy herë më shumë sesa një konflikt ushtarak hipotetik global, tregojnë hulumtimet e fundit nga Instituti Global McKinsey.

Në një raport të titulluar “Rrezik, rezistencë dhe ribalancim i zinxhirëve të vlerës globale”, analistët e firmës së këshillimit me qendër në SH.B.A. McKinsey vlerësuan rreziqe të ndryshme të një mbylljeje prodhimi që zgjati 100 ditë. Tronditjet ekonomike të konsideruara në raport rrjedhin nga një gamë e gjerë e ngjarjeve të mundshme – nga një sulm në internet dhe rreshta tregtie deri në konflikte ushtarake dhe një pandemi – dhe ndryshojnë në frekuencën, kohën e plumbit dhe natyrën e ndikimit.

Rezulton se dëmet nga një skenar hipotetik i luftës botërore mund të arrijnë në rreth 15 trilion dollarë, ndërsa pandemia koronavirus do të kushtonte sa dy konflikte të tilla dhe të linte një vrimë prej rreth 30 trilion dollarë në ekonominë globale. Kjo është tre herë më shumë sesa kostoja e recesionit të madh, i cili vlerësohet në 10 trilion dollarë, dhe 30 herë më shumë sesa pasojat nga një sulm kibernetik në shkallë të gjerë.

Sipas analizës së McKinsey, bazuar në një model të informuar nga financat e 325 ndërmarrjeve në 13 industri, ndërprerjet e zinxhirit të vlerave lehtë mund të fshijnë më shumë se 40 përqind të fitimeve të një viti mesatarisht çdo dekadë. Sidoqoftë, një ngjarje e vetme e rëndë që prish prodhimin për 100 ditë mund të fshijë të ardhurat gati një vit në disa industri.

Zinxhirët me vlera të punës janë më të ekspozuara ndaj pandemive, thuhet në raport. Sa për industritë, pandemia ka ndikimin më të keq për veshmbathjen, e cila përbën pjesën më të madhe të punësimit, duke siguruar të paktën 25 milion vende pune globalisht, e ndjekur nga hapësirat ajrore, mobiljet dhe produktet e naftës, ndër të tjera.

“Ndërsa pandemia COVID ka dhënë tronditjen më të madhe dhe më të gjerë të zinxhirit të vlerave në kujtesën e fundit, ajo është vetëm e fundit në një seri ndërprerjesh që ka ekspozuar zinxhirë vlerash dhe kompani ndaj dëmeve,” paralajmëron hulumtimi, duke bërë thirrje që kompanitë të jenë gati zbusin rreziqet që shfaqen.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Koronavirusi/ Paralajmërimi i FMN-së

“Depresioni më i thellë që nga vitet ’30”

Guvernatori Sejko: Kriza më e thellë në 20 vjet

“Bankat të shtyjnë afatin e kredive”

CNBC/ Ekspertët: Planifikoni tani para se...

“Kina është ende Kinë, ekonomia ende ekonomi”