MENU
klinika

Ja ç'thonë studiuesit

Pse disa qepje të plagëve lenë shenja të përherëshme?

17.08.2020 - 12:55

Suturat, që zakonisht quhen qepje, janë fije kirurgjikale sterile që përdoren për të riparuar prerjet (çarjet). Ato gjithashtu janë përdorur për të mbyllur prerjet nga operacioni. Disa plagë (nga trauma ose nga operacioni) janë të mbyllura me elementë metalikë në vend të suturave.

Për çfarë përdoren?

Sutura mund të përdoret për të mbyllur plagët sipërfaqësore ose plagët e thella. Për të mbyllur një plagë të thellë, një mjek mund të ketë nevojë të qepë dy skajet së bashku, duke vendosur dhe lënë disa qepje nën sipërfaqen e lëkurës

Ekzistojnë dy lloje të qepjeve që përdoren për riparimin e plagëve.Suturat e pabazueshme janë ideale për plagët në lëkurë sepse ka më shumë të ngjarë të kenë një rezultat kozmetik tërheqës. Kur këto qepje përdoren në plagët e lëkurës, ato hiqen pasi plaga të jetë shëruar. Në shumicën e zonave të lëkurës, duhen rreth shtatë ditë që një urë e indit lidhës tëformohet midis dy skajeve të plagës. Pas kësaj, qepjet mund të hiqen në mënyrë të sigurt, dhe plaga mund të vazhdojë të shërohe .Nëse qepjet lihen në lëkurë.


Për më gjatë se sa është e nevojshme, ka më shumë të ngjarë të lënë një shenjë t përhershme. Qepjet joabsorbuese janë gjithashtu ideale për plagët e brendshme që duhet të shërohen për një kohë të zgjatur. Në varësi të asaj pse janë bërë qepjet, qepjet joabsorbuese mund të jenë të përhershme ose përkeqësohen shumë ngadalë. Ata e mbajnë forcën e tyre për 300 ditë ose më gjatë. Ato janë bërë nga fijet natyrale ose nga fijet sintetike, të tilla si najlon polipropileni, polietileni ose poliester. Në përfundim të një operacioni, këto qepje të gjata përdoren për të mbajtur së bashku indet e brendshme fibroze pasi këto inde nuk kanë shumë rrjedhë gjaku dhe kërkojnë një kohë shumë të gjatë për t’u shëruar plotësisht. Kur qepjet joaborbuese përdoren në inde të thella, ato lihen në vend përgjithmonë.

Shtresat që shërohen shpejt mund të riparohen me qepje të absorbueshme. Këto qepje janë bërë nga materiale që mund të shpërndahe, gradualisht brenda trupit, të tilla si fibrat që ndodhen në zorrët e kafshëve

(catgut). Këto qepje janë jashtëzakonisht të forta në ditët e para të shërimit, sepse ato janë bërë me fibra të shumta, për këtë arsye ka më pak të ngjarë të prishen. Sidoqoftë, ato humbin pjesën më të madhe të forcës së tyre deri në fund të dy javëve të para të shërimit. Qepjet e absorbueshme janë ideale për riparimin e muskujve, sepse muskujt kërkojnë sutura të forta kur shërohen për herë të parë, por ato shërohen shpejt. Qepjet joabsorbueshme nuk hiqen. Zakonisht brenda afro 60 ditësh. Pasi të ktheheni në shtëpi, nëse keni një plagë të qepur rishtazi në krah ose këmbë, duhet të përpiqeni ta mbani zonën e dëmtuar të ngritur mbi nivelin e zemrës gjatë pjesës më të madhe të ditës së parë të shërimit. Kjo do ta bëjë më pak të mundshme që plaga të fryhet, kështu që mun të shërohet më lehtë. Ju gjithashtu duhet të siguroheni që fasha të mbetet e
stër dhe e thatë, veçanërisht për 24 deri në 48 orët e para. Për çarje në shumicën e pjesëve të trupit, qepjet mund të hiqen në rreth shtatë ditë. Për çarje në fytyrë, qepjet mund të hiqen më herët (në tre deri në pesë ditë). Heqja e parakohshme mund të ndihmojë në minimizimin e shenjës.


Për gërvishtjet mbi një nyje, mjeku  mund të rekomandojë lënien e qepjeve në vend për 14 ditë, sepse kërkon një kohë më të gjatë që një plagë të shërohet mjaftueshëm sa të përballojë tërheqjen dhe shtrirjen e përsëritur që lëkura duhettë durojë kur është afër një kyci.