MENU
klinika

Këto janë shkaqet

Shumë vdekje të nënave, ndodhin pas lindjes

13.08.2020 - 17:21

Shumë gra ende vdesin nga shkaqe të lidhura me shtatzëninë, disa deri në një vit pas lindjes, sipas një raporti të ri nga Qendrat e Sh.B.A-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Gati 31% e vdekjeve ndodhin gjatë shtatëzanisë, dhe 36% të tjera ndodhin gjatë lindjes ose një javë më pas. Por një e treta e plotë e vdekjeve ndodhin deri në një vit pasi gruaja të lindë, zbuloi CDC. Për studimin, CDC analizuar të dhënat kombëtare mbi vdekjet e lidhura me shtatzëninë midis 2011 dhe 2015, dhe të dhëna më të hollësishme nga 13 shtete të mbledhura midis 2013 dhe 2017. CDC e përcakton vdekjen e lidhur me shtatzëninë si një që ndodh brenda një viti nga fundi i shtatzënisë. Shkaku mund të jetë një ndërlikim i lidhur, një zinxhir i ngjarjeve të filluara nga shtatzënia, ose përkeqësimi i një gjendje mjekësore të palidhur nga shtatzënia.Sëmundjet e zemrës dhe goditja në zemër shkaktuan rreth 1 në 3 vdekje, zbuluan studiuesit. Shkaqe të tjera kryesore përfshijnë infeksionet dhe humbjen e rëndë të gjakut.

“Analiza jonë e re nënvizon nevojën për qasje në shërbime cilësore, vetëdijësimin e rrezikut dhe diagnozën e hershme, por gjithashtu nënvizon mundësitë për parandalimin e vdekjeve të ardhshme të lidhura me shtatzëninë,” tha Dr. Wanda Barfield, drejtore e Divizionit të Shëndetit Riprodhues në Qendrën Kombëtare të CDC për parandalimin e sëmundjeve kronike dhe promovimin e shëndetit.

“Duke identifikuar dhe duke iu përgjigjur menjëherë shenjave paralajmëruese jo vetëm gjatë shtatëzanisë, por edhe deri në një vit pas lindjes, ne mund të shpëtojmë jetë,” tha Barfield.

Shkaku i vdekjes në përgjithësi varet nga koha, CDC vuri në dukje:

Urgjencat obstetrike si gjakderdhja e rëndë shkaktuan shumicën e vdekjeve gjatë lindjes.

Në javën pas lindjes, nënat e reja kishin më shumë të ngjarë të vdisnin nga presioni i lartë i gjakut, infeksioni dhe humbja e rëndë e gjakut. Një muskul i dobësuar i zemrës (kardiomiopatia) shkaktoi shumicën e vdekjeve deri në një vit pas lindjes. Këto vdekje u shoqëruan me disa faktorë që lidhen me kujdesin para lindjes, tha CDC. Në disa raste, gratë vdiqën për shkak se nuk kishin qasje në kujdes të mirë shëndetësor, duke rezultuar në vonesa ose diagnostikime të humbura të problemeve thelbësore mjekësore. Gratë dhe mjekët duket gjithashtu se nuk kishin njohuri në lidhje me shenjat paralajmëruese të një shtatëzënie të trazuar, sipas raportit.

Zyrtarët e CDC thanë se të dhënat sugjerojnë që shumica e vdekjeve, pavarësisht kur ato ndodhën, mund të ishin parandaluar duke zgjidhur këto probleme kryesore:

Mjekët  mund të ndihmojnë më mirë pacientët të menaxhojnë kushtet kronike dhe t’u mësojnë atyre shenja paralajmëruese. Spitalet dhe sistemet shëndetësore mund të koordinojnë përpjekjet midis mjekëve dhe të mbështesin përpjekjet për të përmirësuar kujdesin gjatë dhe pas shtatëzanisë. Shtetet dhe komunitetet mund të hartojnë politika që përmirësojnë qasjen në kujdes dhe sigurojnë që gratë me rrezik të lartë mund të lindin në spitale me trajnime speciale dhe pajisje për shtatzënitë me probleme. “Bërja e disa prej këtyre përmirësimeve nuk do të jetë e lehtë. Mund të kërkojë sisteme riparimi që kanë ekzistuar për vite me radhë,” tha Schuchat. “Lajmi i mirë, megjithatë, është se tashmë ka qasje sistematike që po zhvillohen dhe zbatohen në shumë zona në të gjithë vendin që mund të përdoren si një model për të mbështetur përmirësimet për të shpëtuar jetën e grave.”

Dr Megan Grey, një obstetër-gjinekologe në Spitalin Orlando Health Ëinnie Palmer për Gratë dhe Foshnjat në Florida, tha:

“Është thelbësore që çrregullimet hipertensionale gjatë dhe pas shtatzënisë, infeksionet, sepsiat, hemoragjia dhe kardiomiopatia të njihen herët dhe menaxhohen menjëherë”, tha ajo. “Kjo përfshin edukimin e pacientëve për shenjat paralajmëruese të hershme dhe ofrimin e grave shtatzëna me qasje në kujdes cilësor.”

Grei tha që gratë duhet të shihen më shpejt dhe më shpesh pas shtatëzanisë sesa standardi gjashtë javë pas lindjes, në mënyrë që komplikimet të zbulohen dhe adresohen. Drejtori i CDC-së, Dr Robert Redfield tha se sigurimi i një kujdesi cilësor për nënat gjatë dhe pas shtatëzanisë duhet të jetë ndër përparësitë kryesore. “Unë i bëj thirrje komunitetit të shëndetit publik që të rrisë ndërgjegjësimin me të gjitha nënat e në pritje  dhe të reja në lidhje me shenjat e komplikimeve serioze të shtatzënisë dhe nevojën për kujdes parandalues që mund të shpëtojë jetë,” tha Redfield.

Studimi paraqitet në Raportin Javor të Moralitetit dhe Vdekshmërisë së CDC-së.