MENU
klinika

Ndiqni këto hapa!

Si të parandaloni gurët në veshka

27.08.2020 - 16:43

Pini ujë dhe konsumoni sa më pak natrium dhe proteina shtazore për të shmangur gurët në veshka ose për t’i mbajtur ato të mos kthehen. Nëse ndonjëherë keni pasur një gur në veshka, me siguri e mbani mend. Dhimbja mund të jetë e padurueshme, duke ardhur në valë derisa guri i vockël të kalojë përmes kanalit urinar dhe jashtë trupit. Gurët në veshka janë më të zakonshëm tek burrat sesa tek gratë, dhe ato kanë tendencë të përsëriten. Në rreth gjysmën e njerëzve që kanë pasur një, gurët në veshka godasin përsëri brenda shtatë viteve pa masa parandaluese.

Parandalimi i gurëve në veshka nuk është i ndërlikuar, por kërkon një vendosmëri. Kjo do të thotë të pini shumë lëngje dhe të ndiqni një dietë që është e ulët në natrium, me proteina të kufizuar të kafshëve dhe marrje të kalciumit të përshtatshme për moshën .Ndryshimet dietike janë të rëndësishme, por është e vështirë të mbahen çdo ditë.

Shkaqet e gurëve në veshka

Gurët në veshka formohen kur kimikate të caktuara bëhen mjaft të përqendruar në urinë për të formuar kristale. Kristalet rriten në masa më të mëdha (gurë), të cilat mund të kalojnë përmes traktit urinar. Nëse guri mbërthehet diku dhe bllokon rrjedhën e urinës, ajo shkakton dhimbje. Shumica e gurëve ndodhin kur kalciumi ndërthuret me njërën nga dy substancat: oksalat ose fosfor. Gurët gjithashtu mund të formohen nga acidi urik, i cili formohet pasi trupi metabolizon proteinën.

Për të parandaluar gurët në veshka, duhet të parandaloni kushtet që i bëjnë gurët më të predispozuar të formohen.

Këtu janë hapat më të rëndësishëm:

-Pini shumë ujë: Pirja e ujit shtesë hollon substancat në urinë që çojnë në gurë.

-Përpiquni të pini lëngje të mjaftueshme për të kaluar 2 litra urinë në ditë, që është afërsisht tetë gota standarde. Mund të ndihmojë për të përfshirë disa pije agrumesh, si limonadën dhe lëngun e portokallit. Citrati në këto pije ndihmon në bllokimin e formimit të gurit.

-Merrni kalciumin që ju nevojitet: Marrja e shumë pak kalcium mund të bëjë që niveli i oksalatit të rritet dhe të shkaktojë gurë në veshka. Për ta parandaluar këtë, sigurohuni që të merrni një sasi të kalciumit të përshtatshme për moshën tuaj. Në mënyrë ideale, merrni kalcium nga ushqimet, pasi disa studime kanë lidhur marrjen e shtesave të kalciumit me gurët në veshka. Burrat 50 vjec e më të vjetër duhet të marrin 1000 miligram (mg) kalcium në ditë, së bashku me 800 deri në 1000 të vitaminës D për të ndihmuar trupin të thith kalciumin.

-Ulja e natriumit: Një dietë me natrium të lartë mund të shkaktojë gurë në veshka sepse rrit sasinë e kalciumit në urinë. Prandaj, rekomandohet një dietë me pak natrium . Udhëzimet sugjerojnë kufizimin e marrjes totale ditore të natriumit në 2,300 mg. Nëse natriumi ka kontribuar në gurët në veshka në të kaluarën, përpiquni ta zvogëloni natriumin në ditë në 1.500 mg.

-Kufizimi i proteinave shtazore: Ushqimi i tepërt i proteinave shtazore, të tilla si mishi, vezët dhe ushqimet e detit, rrit nivelin e acidit urik dhe mund të çojë në gurë në veshka. Një dietë me proteina të lartë gjithashtu ul nivelin e citrateve, kimikateve në urinë që ndihmojnë në parandalimin e formimit të gurëve. Nëse jeni të prirur për gurë, kufizoni konsumimin e përditshëm të mishit. Kjo është gjithashtu e mirë për të ruajtur shëndetin e zemrës.

-Shmangni ushqimet që formojnë gurë: Panxharat, çokollata, spinaqi, çaji dhe shumica e arrave janë të pasura me oksalate, dhe me fosfat, të dyja mund të kontribuojnë në gurët në veshka. Nëse vuani nga gurët, mjeku mund t’ju këshillojë t’i shmangni këto ushqime ose t’i konsumoni në sasi më të vogla. Për të gjithë të tjerët, ushqimet dhe pijet e veçanta nuk ka të ngjarë të shkaktojnë gurë në veshka, përveç nëse konsumohen në sasi jashtëzakonisht të larta.

Disa studime kanë treguar që burrat që marrin doza të larta të vitaminës C në formën e shtojcave, janë në rrezik pak më të lartë për gurët në veshka. Kjo mund të ndodhë për shkak se trupi konverton vitaminën C në oksalate.

Cfarë mund të bëjë një mjek?

Për individët me të paktën një episod të mëparshëm të gurëve në veshka, rekomandohet një vlerësim për të përcaktuar se cilët faktorë mund të kenë kontribuar në formimin e gurëve. Bazuar në testet, mjeku mund të sigurojë këshilla diete specifike dhe, në disa raste, medikamente dhe shtesa dietike. Kërkoni nga mjeku që t’ju referojë në një klinikë të specializuar nëse mendoni se keni nevojë për më shumë ndihmë për parandalimin e gurëve në veshka.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN