MENU
klinika

Vetëm nëse merret në doza të larta

‘Biotina’ mund të shkaktojë probleme me zemrën

13.08.2020 - 17:15

Një numër në rritje i të moshuarve po drejtohen vitamina e biotinës për të forcuar lëkurën, flokët dhe thonjtë.

Por një studim i ri tregon se si doza të mëdha mund të ndërhyjnë në disa teste jetësore mjekësore.

Biotina, ose vitamina B7, është një lëndë ushqyese thelbësore. Dhe nuk ka asnjë problem me dozat më të ulëta që gjenden në multivitamina, tha autori i studimit Danni Li, një profesor i asociuar i mjekësisë laboratorike dhe patologjisë në Universitetin e Minesota. Por doza të larta të biotinës mund të shkaktojnë rezultate false të ulëta në një test gjaku që mat proteinën troponin – e cila përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e sulmeve në zemër. Në vitin 2017, Administrata e Ushqimit dhe e Barnave të Sh.B.A-së lëshoi një alarm sigurie për këtë çështje.

Megjithatë, nuk ka qenë e qartë se sa e popullarizuar është përdorimi i biotinës me dozë të lartë. Kështu që Li dhe kolegët vështruan pyetjen, duke përdorur të dhëna nga një studim i gjatë shëndetësor në Sh.B.A. Studiuesit zbuluan se shtojcat e biotinës me dozë të lartë janë rritur në përdorim. Deri në vitin 2016, rreth 3% e të rriturve i përdornin ato.

Biotina me dozë të lartë përcaktohej si 1 miligram (mg) në ditë ose më shumë, që është shumë herë më e madhe sesa marrja e rekomanduar dietike prej 30 mikrogramësh në ditë. Në përgjithësi, tha Li, gratë kishin shumë më shumë gjasa të përdorin shtesat. Në mesin e grave të moshës 60 vjeç dhe më të mëdha, mbi 7% morën të paktën 1 mg në ditë, ndërsa 2% të tjerë përdorën doza prej 5 mg ose më shumë. Kjo është shqetësuese sepse të moshuarit janë në rrezik të rritur nga një sulm në zemër, veçanërisht nëse ato kanë kushte si presioni i lartë i gjakut ose diabeti.

“Nëse jeni duke marrë biotinë me dozë të lartë dhe keni një sulm në zemër, ekziston një shans i mirë që të mos diagnostifikoheni si duhet,” tha Dr.Ane Thorndike, kryetare e komitetit ushqimor të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Për njerëzit me faktorë rreziku për sulm në zemër, është më mirë të shmangni doza të mëdha të biotinës, sipas Thorndike. Ajo gjithashtu tha që mjekët në urgjencë duhet të jenë të vetëdijshëm për potencialin e ndërhyrjes së biotinës dhe të pyesin pacientët me simptoma të mundshme të sulmit në zemër për çdo përdorim shtesë. Përfundimet bazohen në përgjigjet e Sondazhit Kombëtar të Shëndetit dhe Shqyrtimit të Ushqyerit të Sh.B.A-së. Në mënyrë periodike anketon një kampion përfaqësues për shëndetin dhe zakonet e tyre të jetesës.

Gjatë valës 1999-2000, shumë pak njerëz po merrnin biotinë me dozë të lartë. Deri në vitin 2015 – 2016 informacioni më i fundit në dispozicion – pak më pak se 5% e të gjitha grave ishin duke përdorur shtesa, dhe  0.7% e burrave. Mungesa e biotinës mund të shkaktojë thonjtë e brishtë, humbjen e flokëve dhe skuqjen e lëkurës. Por gjendja është gjithashtu e rrallë, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit të Sh.B.A (NIH), dhe ka pak prova që suplementet biotinë promovojnë lëkurën, flokët dhe thonjtë më të shëndetshëm. Thorndike tha se një dietë e ekuilibruar është gjithmonë një burim më i mirë i lëndëve ushqyese sesa pilulat.

“Njerëzit shpesh shpenzojnë shumë para për shtesa,” tha ajo. “Më mirë do t’i shikoja ata t’i shpenzojnë ato para për ushqime të shëndetshme. Ka shumë prova që mbështesin përfitimet e një diete të shëndetshme.”

Ushqimi është më kompleks se një pilulë, duke siguruar organizmin me ndërthurje jo vetëm të vitaminave dhe mineraleve, por proteinave, fibrave, yndyrave dhe komponimeve bimore, vuri në dukje Thorndike. Burimet ushqimore të biotinës përfshijnë mëlçitë, vezët, mishin e derrit, patatet e ëmbla, farat e lulediellit dhe bajamet.

Nëse njerëzit zgjedhin të marrin doza të mëdha të biotinës, tha Li, ata duhet t’i tregojnë mjekut përpara çdo testi të planifikuar laboratorik. Dhe, në përgjithësi, tha ajo, është më mirë të konsultoheni me një mjek përpara se të filloni shtesa me dozë të lartë, veçanërisht kur dikush është në ilaçe për çdo gjendje shëndetësore. Suplementet potencialisht mund të bashkëveprojnë me ilaçet.