MENU
klinika

Çfarë duhet të keni kujdes?

Të jetosh me një hapje kirurgjikale në lëkurë

01.08.2020 - 19:02

Një ostomi (ose stoma) është një hapje kirurgjikale e bërë në lëkurë kur një problem nuk po lejon që një pjesë e trupit të funksionojë mirë.

Një trakeostomi bëhet për problemet me frymëmarrjen, ndërsa një ostomi abdominale (barku) mund të lejojë që mbeturinat të largohen nga zorrët (ileostomia ose kolostomia) ose nga fshikëza (urostomia). Merrni këshilla praktike për administrimin e një trakeostomie, kolostomie, ileostomie ose urostomie.

Ju mund të shqetësoheni kur flisni me të tjerët për operacionin dhe ostominë tuaj. Ose mbase jeni të shqetësuar për mënyrën sesi të tjerët do t’ju pranojnë dhe si mund të ndryshojë jeta juaj shoqërore.

Miqtë dhe të afërmit mund të bëjnë pyetje në lidhje me operacionin . Thuaju atyre vetëm aq sa dëshiron që ata të dinë. Mos u ndje sikur duhet t’ua shpjegosh operacionin të gjithëve që pyesin.

Kur vendosni se kush të tregojë në lidhje me ostominë, është mirë që së pari të bisedoni me njerëzit që duhet të dinë. Këta njerëz përfshijnë ekipin e kujdesit shëndetësor, bashkëshortin , miqtë dhe familjen që do të përfshihen në ndihmë për t’u rikuperuar nga operacioni. Mos u ndje se duhet t’ua shpjegosh të gjithëve. Por tregimi i historisë suaj mund të ndihmojë në edukimin e të tjerëve dhe t’i ndihmojë ata të kuptojnë se si jeni ndikuar nga operacioni.

Nëse keni fëmijë është më mirë t’i përgjigjeni pyetjeve të tyre thjesht dhe me vërtetësi. Një shpjegim i thjeshtë shpesh është i mjaftueshëm për ta. Në varësi të llojit të stomës që keni, ata mund të bëjnë pyetje në lidhje me të dhe dëshirojnë ta shohin atë. Të flisni për kirurgjinë në një mënyrë të natyrshme do t’ju ndihmojë të heqni qafe çdo ide të gabuar që mund të kenë. Ata do ta pranojnë ostominë në të njëjtën mënyrë si ju.

Ju ndoshta keni mjek të ndryshëm që ndihmojnë në kujdesin tuaj. Njoftojini ata për ostominë që keni kryer. Nëse keni nevojë të shkoni në spital, merrni ilacet me vete. Spitali mund të mos ketë të njëjtin lloj që përdorni.

Mos supozoni se i gjithë stafi i spitalit di shumë për ostomitë. Në varësi të llojit që keni, mund t’ju duhet të bëni disa shpjegime dhe mësime. Mos harroni se mund të jetë një spital ku pacientët me ostomi janë të rrallë, ose mund t’ju duhet kujdes për problemet që nuk lidhen me këtë gjendje. Mos lejoni që stafi i spitalit të bëjë ndonjë gjë që mendoni se mund të jetë e dëmshme. Për shembull, nëse keni një trakeostomi, sigurohuni që ata të njohin llojet specifike të pajisjeve që përdorni. Ose, nëse keni një kolostomi ose ileostomi, mos i lini të ju japin laxative ose më mirë përdorni një termometër rektal. Nëse dyshoni për ndonjë procedurë, kërkoni që së pari të bisedoni me mjekun.

Të gjithë kanë nevojë për ushtrime të përditshme për të qëndruar të shëndetshëm dhe që trupi të funksionojë mirë. Një ostomi nuk duhet t’ju ndalojë të ushtroni dhe luani sport. Por është e rëndësishme të dini se cilat aktivitete mund të mos jenë të sigurta. Ka masa sigurie për të cilat mund të keni nevojë të mendoni. Për shembull, shumë mjekë rekomandojnë të shmangin sportet e kontaktit për shkak të dëmtimit të mundshëm të stomakut nga një goditje e fortë. Por mbrojtja e veçantë mund të jetë në gjendje të ndihmojë në parandalimin e këtyre problemeve. Bisedoni me mjekun për çdo kufizim që mund të keni.

Nëse keni një trakeostomi, mund të keni më shumë kufizime sesa njerëzit me lloje të tjera të ostomive. Kjo për shkak se një stakë trakeostomie është rruga ajrore. Do të duhet të jeni të kujdesshëm kur bëni aktivitete që përfshijnë ujë. Ju gjithashtu do të duhet të ruani stomën nga gjëra të tjera që janë të dëmshme, të tilla si grimca, objekte ose substanca të caktuara në ajër

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN