MENU
klinika

Ja si mund ta kuroni

Vuani nga nervi shiatiku?!

17.08.2020 - 12:27

Skiatika  përshkruandhimbjen e vazhdueshme të ndjerë përgjatë nervit shiatik. Ky nerv shkon nga pjesa e poshtme e shpinës, poshtë përmes vitheve dhe në këmbën e poshtme. Është nervi më i gjatë në trup. Dhimbja rezulton kur ky nerv është i ngjeshur ose i dëmtuar. Më së shpeshti rezulton nga inflamacioni, zmadhimi i kockave për shkak të artritit ose një disku i zhvendosur (hernie) në shpinë të poshtme.
Simptomat

Dhimbja e nervit shiatik shkakton dhimbje që fillon në pjesën e poshtme të shpinës dhe përhapet nëpër shpinë, vithe dhe në këmbë. Dhimbja fillon gradualisht, përkeqësohet gjatë natës dhe përkeqësohet nga lëvizja. Skiatika gjithashtu mund të shkaktojë ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje ose dobësi të muskujve në këmbën e prekur.

Diagnoza

Mjeku do të rishikojë simptomat dhe historinë tuaj mjekësore. Ai do të pyes nëse keni dhimbje në shpinë  që përhapet në këmbë dhe nëse keni dobësi të muskujve në këmbë. Mjeku gjithashtu do të bëjë pyetje që mund të sugjerojnë një gjendje serioze, siç është fraktura e kockave ose infeksioni. Ai do të dëshirojë të dijë nëse keni pasur:

  • Ndonjë dëmtim
  • Ethe
  • Problemet  që kontrollojnë zorrët ose fshikëzën
  • Një  histori e kancerit
  • Humbje  peshe

Mjeku  do t’ju ekzaminojë, duke i kushtuar vëmendje të veçantë shpinës dhe këmbëve. Për të kërkuar probleme në kolonën kurrizore dhe nervat e lidhura, mund t’ju kërkojë të bëni një seri testesh që do të kontrollojnë forcën e muskujve, reflekset dhe fleksibilitetin.

Mund  t’ju dërgojë për rreze X, një skanim të tomografisë së llogaritur (CT) ose një skanim të rezonancës magnetike (MRI).

Këto teste kontrollojnë për problemet në rruazat kurrizore (palcat kurrizore) ose disqet që mund të irritojnë ose ngjeshin nervin  shiatik. Këto teste janë më të dobishmet për të përjashtuar shkaqet e tjera të simptomave ose nëse mund të merren parasysh opsionet kirurgjikale. Diagnoza bazohet kryesisht në simptomat. Ekzaminimi fizik është i rëndësishëm për të kërkuar anomali në ekzaminimin neurologjik siç janë dobësia, reflekset anormale ose humbja e ndjesisë në këmbë. Testimi  mund të tregojë një shpjegim tjetër për simptomat. Sidoqoftë, një ekzaminim fizik normal është i zakonshëm tek njerëzit me dhimbje të nervit shiatik. Ndërsa testimi mund të jetë i rëndësishëm në disa raste, diagnoza mund të bëhet edhe kur të gjitha rezultatet e testit janë normale.

Trajtimi

Skiatika zakonisht mund të trajtohet me sukses nga një periudhë e shkurtër e aktivitetit të pushimit dhe kufizimit. Shmangni shtratin e gjumit të zgjatur që në të vërtetë mund ta keqësojë dhimbjen e nervit shiatik. Filloni ushtrime të buta për të përmirësuar lëvizshmërinë dhe forcimin e shpinës sa më shpejt që të keni mundësi. Nëse nuk po bëni ndonjë përparim, njoftoni mjekun. Terapia fizike mund të jetë e dobishme. Për të lehtësuar inflamacionin rreth nervit, mjeku mund të rekomandojë që të alternoni duke përdorur fasha të nxehta dhe të ftohta.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për të marrë acetaminophen (Tylenol) për dhimbje, ose ilaçe anti-inflamatore, të tilla si naproksen (Aleve, Anaprox), ibuprofen (Motrin, Advil dhe të tjerët) ose aspirina për dhimbje dhe inflamacion. Ilaçet që përdoren për të trajtuar dhimbjen nervore mund të jenë të dobishëm. Ato përfshijnë amitriptylin (Elavil, Endep) ose gabapentin (Neurontin).

Në raste të rënda, një injeksion i një anestezioni me veprim të gjatë me një ilaç kortikosteroid mund të sigurojë lehtësim. Sidoqoftë, studimet e fundit sugjerojnë që injeksione kortikosteroide për dhimbje në shpinë dhe dhimbje të nervit shiatik nuk lehtësojnë dhimbjen afatshkurtër ose afatgjatë më mirë sesa injeksionet që nuk përmbajnë asnjë steroide. Këto injeksione zakonisht bëhen në qendra të specializuara për menaxhimin e dhimbjes.

Opsione të tjera jo-mjekësore, përfshirë manipulimin e kiropraktikës, akupunkturën, masazhin dhe jogën mund të jenë të dobishme, megjithëse sa mirë ata krahasohen me trajtimin më konvencional është e pasigurt. Kirurgjia mund të jetë e nevojshme nëse dhimbja nuk mund të lehtësohet me terapi të tjera ose dobësia e këmbës vazhdon, veçanërisht nëse përkeqësohet. Kirurgjia është më efektive kur ekziston një hernizim i qartë që po kompreson rrënjën e nervit shiatik të përfshirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN