MENU
klinika

Zbulojini

3 arsyet kryesore për të bërë një ekzaminim të syve

09.09.2020 - 19:27

Gjysma e njerëzve që vuajnë nga glaukoma nuk e dinë se e kanë. Ky është një mendim i frikshëm, veçanërisht duke marrë parasysh glaukomën që është shkaku i dytë kryesor i verbërisë në botë.

Glaukoma përcaktohet si dëmtim progresiv i nervit optik (shpesh, por jo gjithmonë, shoqëruar me rritjen e presionit të syrit) që çon në humbje të pakthyeshme të shikimit. Mendoni për syrin si një lavaman. Kur punoni normalisht, lëngu hyn në lavaman dhe del përmes kullimit. Nëse kullimi bllokohet, lëngu bllokohet, duke rezultuar në një grumbullim presioni. Kur lëngu bllokohet në sy, ky grumbullim dëmton nervin optik, i cili sjell informacion nga syri  në tru. Ky dëm quhet glaukomë.

Është  një gjendje komplekse dhe njerëzit duhet të kuptojnë për rreziqet e zhvillimit të kësaj gjendje dhe çfarë mund të sjellin trajtimet e mundshme. Për fat të mirë, ekziston një mënyrë e thjeshtë për të mësuar më shumë rreth rrezikut për shfaqjen e glaukomës dhe për të përcaktuar nëse mund ta keni tashmë – bëni ekzaminime të rregullta të syve. Këtu janë tre arsyet kryesore për të bërë një ekzaminim rutinë të syve dhe të jeni proaktiv në lidhje me glaukomën dhe shëndetin tuaj të shikimit.

Arsyeja  1 – Nuk ka simptoma të hershme të glaukomës

Glaukoma me kënd të hapur (lloji më i zakonshëm i glaukomës) është pa dhimbje dhe nuk shkakton simptoma të hershme. Kjo është arsyeja pse gjysma e njerëzve që e kanë atë nuk e kuptojnë. Në këtë mënyrë, glaukoma është si presioni i lartë i gjakut. Nuk ka simptoma të jashtme herët. Nëse nuk merrni testime të rregullta, nuk do ta dini se e keni atë derisa të mos bëhet dëm i konsiderueshëm.

Ndërsa dëmtimi rritet, individët me glaukomë do të fillojnë të përjetojnë humbje të shikimit periferik dhe simptoma të ngjashme. Shumë njerëz së pari i vërejnë këto simptoma kur lexojnë. Ata janë në gjendje të lexojnë në një rresht, por kur shkojnë për të filluar rreshtin tjetër, ata e humbin rendin. Ndërsa simptomat përparojnë, ata do të zbulojnë se fjalët mungojnë plotësisht. Vuajtësit e glaukomës në fazën e vonë ankohen për vrenjtje ose turbullim në shikim.

Ndryshe nga kushtet e tjera, ju nuk mund të prisni vetëm derisa të keni simptoma për të takuar një mjek. Ju duhet të jeni proaktiv dhe të caktoni ekzaminime të syve nëse keni simptoma apo jo.

Arsyeja  2 – Glaukoma prek ndryshe

Njerëz të ndryshëm kanë pragje të ndryshme për sa presion brenda syrit duhet për të shkaktuar dëmtime të nervit optik. Shumë pacientë me presion të ngritur nuk zhvillojnë glaukomë në 10 vitet e para. Në të njëjtën kohë, një e treta e njerëzve që vuajnë nga glaukoma kanë atë që mund të konsiderohet presion normal i syve.

Një arsye për këtë mospërputhje është gjenetika. Ekzistojnë disa faktorë gjenetikë që shkaktojnë ndjeshmëri në nervin optik. Kjo është arsyeja pse afërsisht 60% e njerëzve me glaukomë kanë anëtarë të tjerë të familjes që preken. Në fakt, historia familjare është faktori i dytë kryesor i rrezikut në zhvillimin e glaukomës, pas moshës. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë presionin e lartë të gjakut, shikimin e afërt dhe diabetin. Sidoqoftë, ekzistojnë më shumë se 40 lloje të glaukomës, secila me rreziqet e veta specifike dhe faktorët kontribues.

Arsyeja  3 – Dëmtimi nga Glaukoma është i përhershëm

Nuk ka shërim për glaukomën. Për më tepër, nuk ka asnjë mënyrë për të kthyer dëmin që është bërë tashmë. Të gjitha hulumtimet tregojnë për zbulimin e hershëm si mënyra më e mirë për të përmirësuar prognozën. Sa më herët që një mjek i syve të marrë shenjat paralajmëruese të glaukomës, aq më i efektshëm do të jetë trajtimi. Nëse nuk zbulohet dhe trajtohet herët, glaukoma mund të shkaktojë verbëri të plotë. Ndryshe nga shumë kushte të tjera të shikimit, glaukoma rezulton në errësirë totale tek njerëzit me rastet më të rënda. Është një arsye më shumë pse të jesh proaktiv për shëndetin e syve dhe të bësh ekzaminime të rregullta të syve është kaq kritike.

Si zbulohet Glaukoma në testin e syrit?

Ekzaminimet rutinë të syve janë çelësi për të identifikuar disa çështje të ndryshme të shikimit, jo vetëm të glaukomës. Gjatë takimit, mjeku okulist do të pyesë për historinë familjare dhe do të kryejë një testim. Nëse ka ndonjë arsye për të dyshuar në glaukomë, do të kryejë një numër testesh përcjellëse përtej matjes së presionit të syve. Këto përfshijnë një vlerësim të nervit optik, testimin e fushës vizuale, matjen e kornesë dhe një gonioskopi, e cila shikon në këndin e kullimit të syrit.

Këto teste ndihmojnë në përcaktimin nëse një person ka glaukomë dhe cili trajtim mund të jetë më efektivi për të ndaluar ose ngadalësuar përparimin e tij. Trajtimet më të zakonshme përfshijnë pika në sy për të ulur presionin. Një tjetër mundësi është operacioni për pastrimin ose zgjerimin e sistemit të kullimit të syrit.

Sa shpesh duhet të vizitoj një mjek të syve?

Në përgjithësi, fëmijët dhe të rriturit duhet të bëjnë një teste gjithëpërfshirës të syve çdo dy ose tre vjet. Deri në moshën 40 vjeç, njerëzit duhet të bëjnë një provim të syve çdo vit ose dy.

Pavarësisht nga mosha që jeni, testimet rutinë të syve janë më shumë se gjysma e betejës në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të glaukomës. 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN