MENU
klinika

Flasin mjekët

A është e sigurt vaksina e gripit gjatë shtatëzënësisë?

10.09.2020 - 14:42

Gratë shtatzëna shqetësohen qartë për gjithçka që hyn në trupin e tyre. Por ja një shqetësim që ato mund ta tejkalojnë në atë listë: vaksinat e gripit.

Një studim i madh, i ri ka konfirmuar se vaksina e gripit e një gruaje në pritje nuk rrit rrezikun e autizmit tek fëmija i saj. Dhe kjo është e vërtetë edhe nëse vaksina bëhet gjatë tremujorit të parë të shtatzënisë, zbuloi studimi suedez. “Vaksina e gripit është e sigurt gjatë shtatëzënësisë. Ky studim, si dhe shumë të tjerë, kanë treguar vazhdimisht se vaksina e gripit është e sigurt”, vuri në dukje eksperti i vaksinave Dr. Paul Offit. Ai është drejtor i Qendrës së Edukimit të Vaksinave në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias dhe nuk ishte i përfshirë në kërkimet aktuale.

Ajo që mund të vërë nënën dhe foshnjën në rrezik është marrja e gripit. “Gratë shtatzëna kanë një shtatëfishim të shtrimeve në spital me pneumoni nëse marrin grip,” tha Offit. Dhe gratë që marrin grip gjatë shtatzënisë gjithashtu kanë një rrezik në rritje të lindjes së fëmijës së tyre herët, sipas Kolegjit Amerikan të Obstetërve dhe Gjinekologëve. Çrregullimet e spektrit të autizmit janë çrregullime të zhvillimit që ndikojnë në komunikim dhe sjellje. Fëmijët me autizëm kanë shkallë të ndryshme të komunikimit dhe aftësive sociale të dëmtuara dhe ata mund të përfshihen në sjellje të përsëritura, thanë studiuesit. Këto çrregullime mendohet se burojnë si nga faktorët trashëgues ashtu edhe nga faktorët e mjedisit.

Studiuesit – të udhëhequr nga Dr. Jonas Ludvigsson nga Instituti Karolinska në Stokholm – përdorën të dhëna nga regjistrat kombëtar suedez të shëndetit. Ata panë informacionin mbi foshnjat e lindura midis tetorit 2009 dhe shtatorit 2010. Gjatë asaj kohe, gati 40,000 foshnje kanë lindur nga gra që kanë marrë një vaksinë gripi. Vaksina ishte posaçërisht për llojin H1N1 (gripi i derrit). Fëmijët u krahasuan me më shumë se 29,000 foshnje, nënat e të cilëve nuk morën vaksinë.

Pas një ndjekjeje prej gati shtatë vjetësh, studiuesit nuk panë ndonjë ndryshim të rëndësishëm në normat e çrregullimeve të spektrit të autizmit tek fëmijët. Rezultatet ishin të ngjashme për vaksinat e gripit të dhëna në tremujorin e parë të shtatzënisë. Ludvigsson tha se hulumtimi si ky është edhe më kritik tani. “Parashikimi i një vaksine kundër COVID-19, miliona grave shtatzëna ka të ngjarë të ofrohet një vaksinim i tillë. Ndërsa grupi ynë kërkimor nuk kastudiuar efektet e vaksinës COVID-19, hulumtimi mbi vaksinimin H1N1 shton njohuritë aktuale në lidhje me vaksinat, shtatzëninë dhe sëmundjen e pasardhësve në përgjithësi, “tha ai në një deklaratë të institutit. Studimi i ri u botua më 31 gusht në Annals of Internal Medicine. Financimi u sigurua nga Këshilli Suedez i Kërkimit dhe Këshilli Suedez për Jetën e Punës dhe Kërkimin Social. Anders Hviid, një profesor i farmakoepidemiologjisë nga Instituti Statens Serum dhe Universiteti i Kopenhagës në Danimarkë, tha, “Provat aktuale mbështesin që vaksinat e gripit janë të sigurta për t’u përdorur në shtatzëni dhe se ato sigurojnë mbrojtje ndaj një sëmundje të rëndë infektive si për nënën ashtu edhe për fëmijë “, shkroi ai një editorial që shoqëronte studimin.

Një  vaksinë e gripit që do të sigurojë mbrojtje gjatë shtatzënisë për nënën dhe fëmijën dhe mbrojtje në foshnjërinë e hershme për shkak të transferimit të antitrupave të nënës. Për  shkak të përfitimeve të mundshme, është “disi zhgënjyese që vaksinimi i gripit në shtatzëni të mos pranohet në një shkallë më të madhe. Hviid tha se është e kuptueshme të jesh i shqetësuar dhe vigjilent gjatë shtatzënisë. “Shpresoj që shumë studime që mbështesin sigurinë e vaksinave dhe përfitimet e tyre mund të ndihmojnë në kapërcimin e rezervave,” tha ai. Offit ra dakord që me pandeminë COVID-19, është edhe më e rëndësishme të marrësh një vaksinë gripi.

“Për të mbrojtur veten dhe fëmijën e tyre të palindur, gratë shtatzëna duhet të marrin vaksinën e gripit,” këshilloi Offit, duke shtuar, “Dhe bëjeni atë sa më shpejt të jetë e mundur”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"S'jam nga ato që kanë shtëpi në Holandë e që kapin 4 vila për 6 muaj!"

‘U kurua në Turqi?’ Veliaj flet pas shërimit dhe jo vetëm për Covidin

Letra e mjekut italian po bën xhiron e rrjetit

“Fëmijë, mos kini frikë nga koronavirusi!”

“Ka një kurë”, kompania nga Kalifornia ngjall shpresa

“Kemi zbuluar një antitrup që bllokon 100% koronavirusin”

Flet Laureati i Nobelit

“Korona po ngadalësohet”