MENU
klinika

The Economist/ Kontrolli ende në dorën e mafias?!

A i ka pastruar Vatikani financat e tij?

27.09.2020 - 11:57

Enklavat e vogla evropiane (një pjesë e territorit e rrethuar nga një territor më i madh, banorët e të cilit janë të dallueshëm nga ana kulturore ose etnike) i kanë munduar shumë rregullatorët financiarë. Dy prej tyre, San Marino dhe Vatikani, do të vizitohen nga inspektorët e Moneyval, organizata e ngritur për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit në Evropë, në ditët e fundit të shtatorit. Duke filluar nga pranvera e ardhshme, Bashkimi Evropian (BE) planifikon të derdhë rreth 209 miliardë euro (245 miliardë dollarë) në Itali në mënyrë që ta ndihmojë atë të rikuperohet nga pandemia e covid-19. Kjo është më shumë sesa ishte investuar në vend përmes Planit Marshall të pasluftës.

Pjesa më e madhe e parave të gatshme të BE do të drejtohet drejt jugut më të varfër të Italisë. Por pikërisht aty mafiet e Italisë mund të drejtojnë më lehtë fondet dhe kontratat me mënyrat e tyre.  Në një vizitë të fundit në Romë Catherine De Bolle, drejtoresha ekzekutive e Europol, paralajmëroi se organizata e saj kishte zbuluar një rritje të depërtimit të krimit të organizuar në ekonominë evropiane dhe u kërkoi shteteve të BE-së që të ishin vigjilente, veçanërisht në lidhje me fondet e rimëkëmbjes.

Siç e bëri të qartë Moneyval në raportin e tij të fundit në 2015, San Marino ka bërë përparim të dukshëm drejt instalimit të një sistemi të fuqishëm kundër pastrimit të parave. Por Selia e Shenjtë duket më problematike, pavarësisht nga synimi i Papa Françeskut për rishikimin e financave të saj të ngatërruara. Dy polemika po vërtiten. E para ka të bëjë me Bankën e Vatikanit, i njohur si Instituti për Punët e Fesë (ior). E dyta ka të bëjë me një hetim gjyqësor në marrëdhëniet nga Curia Romake, administrata qendrore e kishës katolike, efektet e së cilës ndihen edhe jashtë vendit.

Megjithatë, iorri tani është në grackë të çështjeve gjyqësore, të cilat për ironi të fatit vijnë nga pastrimi.

Në mars, një gjykatë malteze autorizoi tre kompani të përfshira në një mosmarrëveshje me bankën për të kapur aktive me vlerë 29.5 milion € – ekuivalente me më shumë se tre të katërtat e fitimeve të të huajve në 2019. Të dy kompanitë e investimeve me bazë në Maltë dhe një filial me bazë në Luksemburg pretendojnë se, pas një ndryshimi të menaxhimit, iorgji u tërhoq nga një angazhim për të investuar 33 milion € në blerjen dhe zhvillimin e ndërtesës që dikur ishte shtëpia e Bursës së Budapestit. (Ior pretendon se marrëveshja u ndryshua në një mënyrë që paragjykonte interesat e saj dhe pretendimet se kishte pësuar humbje dhe kishte humbur fitime deri në 25.2 milion €.)

Një tjetër polemikë lidhet me Curia. Disa zyrtarë të Vatikanit, klerik dhe laik, po hetohen nga prokurorët e shtetit të qytetit në lidhje me blerjen e një ndërtese në Londër që u financua pjesërisht duke përdorur donacione nga besimtarët. Prokurorët thuhet se po konsiderojnë ngritjen e akuzave që mund të përfshijnë zhvatje. Në tetor 2019 xhandarët e Vatikanit bastisën zyrat e departamentit që bleu pronën: Sekretariati i Shtetit, dega më e shquar e burokracisë së Vatikanit, e cila ndërthur rolet e zyrës së kryeministrit dhe ministrisë së jashtme.

Më e dëmshme për besueshmërinë ndërkombëtare të Vatikanit, autoriteti rregullator i Selisë së Shenjtë u bastis gjithashtu në lidhje me çështjen dhe drejtori i saj, Tommaso Di Ruzza, u vu nën hetim. Pse mbetet e paqartë; asnjë akuzë nuk është ngritur kundër të dyshuarve. Tani i njohur si Autoriteti Mbikëqyrës dhe Informativ Financiar, rregullatori i Vatikanit kombinon rolet e vëzhguesit bankar dhe njësisë së inteligjencës financiare (fiu). Dokumentet dhe të dhënat e kapura nga policia përfshinin informacione konfidenciale që fiusi i huaj kishte dërguar në Vatikan. Grupi Egmont, një rrjet i shumicës së fiusit në botë, përjashtoi menjëherë rregullatorin e Vatikanit nga mekanizmi i tij i ndarjes së informacionit dhe e rivendosi atë vetëm pasi autoriteti kishte ndërmjetësuar një marrëveshje me prokurorët që synonte parandalimin e episodeve të ngjashme në të ardhmen.

Bastisja u duk se shkelte një normë të vendosur: ai fius duhet të kishte lirinë për të vendosur se cilat raste të dyshimta jiggery-pokery financiare duhet të shkojnë në gjykatë. Qoftë rastësisht apo jo, më 14 korrik fiu i Gjermanisë në Këln u kontrollua me urdhër të prokurorëve që dyshuan se punonjësit e saj nuk kishin arritur të referonin për ndjekje penale pastrimin e dyshuar të rreth 1.7 milion €.

Kontabilitet klerik

Nëse ligjet janë thyer në transaksionet komplekse që lidhen me marrëveshjen e pronës në Londër , ende nuk është provuar. Por çështja nxjerr në pah një problem kryesor. Curia ka një fond të pasurisë sovrane, Administrata e Trashëgimisë së Selisë Apostolike, përmes së cilës mund të pritet të kanalizohen investimet e Vatikanit. Megjithatë, ai është i mbushur me ‘departamente me xhelozi’ që ruajnë vazo të konsiderueshme parash që janë ose të padeklaruara ose të pakantifikuara.

Kardinali George Pell, kreu i parë i “ministrisë së financave” të Vatikanit, Sekretariati për Ekonominë, zbuloi në 2014 se ai kishte gjetur “qindra miliona euro… futur larg”, në llogaritë jashtë bilancit të Vatikanit. Kardinali, i cili më vonë u akuzua për sulme seksuale në Australinë e tij të lindjes, u gjykua, u dënua dhe u shpall i pafajshëm në apel, tha se “ishte e pamundur për dikë të dinte me saktësi se çfarë po ndodhte në përgjithësi”. Inspektorët e Moneyval do të duhet të punojnë se sa, nëse ka ndryshuar, situata që nga ajo kohë – një detyrë e plotfuqishme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kina ka rifilluar punën por...nuk ka klientë!

CNBC/ Janë këputur zinxhirët e furnizimit


Nga Russian Today/ Banka i kthejnë shpinën industrisë së naftës

Tranzicioni global i energjisë rrezikon miliarda dollarë

Nga The Economist/ Mundësitë e kursimtarëve

Dilema të kursesh apo të shpenzosh?

Kur pritet të jetë në qarkullim?

Evropa drejt euros digjitale