MENU
klinika

Ja me çfarë mund të jetë e lidhur

A ndjeni shpesh dhimbje kronike?

14.09.2020 - 12:02

Njerëzit me dhimbje kronike mund të kenë më shumë të ngjarë të pësojnë një sulm në zemër ose goditje në tru sesa ata pa dhimbje kronike, sipas një studimi të botuar në internet më 7 maj, 2020, nga revista Pain Medicine. Nga 2001 deri në 2005, studiuesit identifikuan 17,614 njerëz  të cilët kishin përdorur lehtësues të dhimbjeve për të paktën tre muaj.

Shkaqet më të zakonshme të dhimbjes ishin çrregullimet e shtyllës kurrizore, artriti dhe dhimbjet e kokës; lehtësuesit e dhimbjeve përfshinin të dy ilaçe pa recetë dhe opioide të përshkruara nga mjeku. Për grupin e krahasimit, studiuesit përdorën 35,228 njerëz pa dhimbje kronike të cilët përputheshin nga mosha dhe gjinia me ata në grupin e parë. Gjatë ndjekjes, e cila zgjati deri në vitin 2015, njerëzit me dhimbje kronike kishin 20% më shumë të ngjarë të përjetonin një sulm në zemër dhe 30% më shumë të ngjarë të kishin një goditje në tru se ata pa dhimbje kronike. Studiuesit rregulluan rezultatet për diabetin dhe faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Çfarë mund të shpjegojë lidhjen? Dhimbja mund të shkaktojë një numër faktorësh të lidhur me shëndetin e dobët të zemrës, duke përfshirë stresin, aftësinë e zvogëluar për të ushtruar, gjumin e dobët dhe depresionin, thonë autorët.

Çështjet e sëmundjeve të zemrës dhe shëndetit mendor janë të dyja të zakonshme. Kështu që nuk është për t’u habitur që këto probleme ndodhin shpesh së bashku.

Por, a janë njerëzit me depresion apo ankth më të prirur për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare?

Të ngacmosh përgjigjen e kësaj pyetjeje është e ndërlikuar. Disa faktorë që dihet se kontribuojnë në një rrezik më të lartë të sëmundjes së zemrës (për shembull, një dietë jo e shëndetshme, mungesa e stërvitjes dhe pirja e duhanit) janë gjithashtu të zakonshëm tek njerëzit me probleme tëshëndetit mendor. Tani, hulumtimi i ri që përshtatet për ata faktorë potencialisht ngatërrues sugjeron që përgjigjja është po. Janë  gjetur shkaqe të përbashkëta për të dy sëmundjet që fillojnë edhe para lindjes që mbarten gjatë gjithë jetës. Nëse një grua shtatzënë ka nivele anormale të hormoneve të stresit dhe substancave të tjera të shkaktuara nga një përgjigje imune ose inflamatore, kjo mund të ndikojë edhe tek fetusi.

Më konkretisht, ato substanca duket se ndryshojnë rajone specifike të trurit që rregullojnë gjendjen shpirtërore dhe funksionin kardiak. Efektet ndryshojnë në varësi të gjinisë së fetusit, si dhe kohën e ekspozimit ndaj këtyre faktorëve të nënës. Çrregullimet e shëndetit mendor dhe problemet kardiovaskulare nuk mund të ndodhin vetëm në moshë madhore. Përkundrazi, njerëzit mund të jenë të prekshëm nga të dyja kushtet gjatë gjithë jetës për shkak të ekspozimeve të tyre të hershme. Depresioni i madh është rreth dy herë më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat. Kjo sëmundje kronike shpesh shfaqet fillimisht menjëherë pas pubertetit, megjithëse mund të zhvillohet në çdo moshë. Ndonjëherë, ngjarje të mëdha të jetës – të tilla si humbja e një pune, sëmundja e një bashkëshorti apo edhe një sulm në zemër – mund të demaskojnë depresionin.

 Çrregullimet e ankthit, të cilat janë gjithashtu më të zakonshme tek gratë, shpesh bashkë-ndodhin me depresionin. Sidoqoftë, është e kujdesshme të theksohet se testet e depistimit për depresionin dhe ankthin (të tilla si shkalla e shqetësimit psikologjik) nuk përdoren për të diagnostikuar depresionin e madh ose çrregullimin e ankthit, i cili bëhet nga një klinicist.

Akoma, rezultati juaj mund t’ju ndihmojë të njihni një problem të mundshëm.